Att mäta sin språkutveckling, är det möjligt?
På vilka sätt kan man bli medveten om sin språkutveckling?
Många har känslan att de står still med sin språkutveckling. Det känns inte som man lär sig någonting. Hur har du med det? Känns det som det går framåt eller är du på en platå?
Jag gissar att många av er har knep för att se att språket utvecklas. Jag vet att jag har tipsat om vissa saker. Till exempel kan man spara gamla texter för att jämföra hur man skriver nu och förut.
Inom många fält är det vanligt att mäta sina resultat, till exempel inom träning. Den som styrketränar antecknar vikter och repetitioner. Den som springer för dagbok över distans och tid. Vissa för också statistik över sin puls.
Den som vill gå ner i vikt kan mäta sitt kalorintag och saker som BMI. Investeraren håller koll på hur fort pengarna växer, eller försvinner. Det finns en massa områden där man försöker mäta sin framgång eller utveckling med siffror och objektiva mått. Går det att göra samma med språkutveckling?
Det finns ett annat område där man tänker på det här. På internet finns en hel kultur med folk som funderar på produktivitet. Folk skriver och gör podcasts och filmer om det. Hur ska man bli effektivare? Hur ska man minnas bättre och mer? Hur ska man få gjort det man vill göra? Hur ska man prioritera på ett bra sätt? Man skulle kunna ägna hela sitt liv åt att ta till sig alla idéer om det här.
Även i produktivitetsvärlden försöker många mäta hur det går. En metod är “habit tracking” (att kartlägga vanor om jag ska försöka översätta det). Det kan se ut så att man bestämmer några saker man vill göra varje dag. Det kan handla om vad som helst som att träna eller studera något varje dag. En checklista för daglig språkträning skulle kunna se ut så här:
[] lyssna på radio 10 min
[] läsa en tidningsartikel
[] repetera ord 2 gånger
[] träna grammatik
[] läsa i en bok 15 min
[] skriva ett stycke på svenska
Bara ett exempel. Tror du något sådant skulle fungera för dig? För mig tror jag det skulle vara för uppstyrt. Jag har svårt att hålla så strikta strukturer. För vissa personer fungerar det. Det kan vara bra att undersöka olika sätt och välja ett som passar en själv.
Ovanstående handlar om att hålla koll på hur du tränar? Kan man mäta själva resultaten på något sätt?
Det finns olika test man kan göra för att få en bedömning av ens språknivå. Jag har hört talas om Swedex och Tisus. Jag vet inte hur användbara de är. Någon som vet?
I alla fall är inte stora test så hjälpsamma för att mäta din utveckling vecka för vecka, månad för månad. Här kommer några förslag som du kan testa eller anpassa.
Spara regelbundet texter som du läser. Gå tillbaka till en text några månader senare. Känns det lättare att läsa texten nu än förra gången? Det är ett tecken på att du införlivat orden och grammatiken i ditt minne och din språkuppfattning. Summan av allt du tränat kan också göra att texten nu känns enkel och självklar för dig att läsa. Gillar du siffror kan du betygssätta svårigheten mellan 1 och 10. Sätter du samma betyg andra och tredje gången du läser texten?
Välj en bok på lagom nivå och läs en sida varje dag eller varje vecka. Stryk under alla ord du inte förstår och räkna dem. Över tid kan du se om du stryker under färre ord. Det är ett tecken på att ditt ordförråd ökar.
Använd ett system för så kallad spaced repetition. Det kan vara digitalt med en app som Ankidroid eller med vanliga papperslappar. Stäm av en gång i månaden hur många ord som du har memorerat väl (i den kategorin du ska vänta med att repetera). Det borde bli fler ord över tid och visar att ditt ordförråd växer.
Har du en lärare eller vän som kan rätta meningar du skriver. Skriv tio exempelmeningar varje vecka och sammanfatta vilka fel du gör. Kanske kan du föra enkel statistik. På det sättet kan du se vilka fel du gör mer sällan medan tiden går.
Spela in ditt uttal med jämna mellanrum. Lyssna efteråt och ge dig själv en poäng mellan 1 och 10. Gör en egen uppskattning om ditt uttal förbättras. Du kan bedöma några olika kategorier som rytm, vokaler och reduktioner. Eller varför inte fokusera på ett ljud en månad.
En mer kvalitativ än kvantitativ metod kan vara att föra en liten journal. Du kan till exempel anteckna en framgång med språket du har gjort varje dag. Då får du din egen lilla framgångsdagbok som synliggör alla små steg du tar i rätt riktning.
Ja, vad tror du? Kan något av det här vara en bra idé eller är det bara onödigt krångligt? Jag ville slänga ur mig tanken eftersom jag vet att vissa motiveras av siffror och statistik.
Det är bara kreativiteten som sätter gränser. Testa att “tracka” din puls när du pratar svenska, om du har en smart watch. Blir du mindre stressad över tid? Ladda ner en enkel räknarapp till mobilen och räkna varje nytt ord du lär dig. Kanske är det många fler än du tror.
Poängen är att leka, inte bara med språket, utan med själva inlärningsprocessen också. Lek är roligt och frigör kreativiteten så vi kan hitta nya lösningar på våra problem.
Berätta om ett nytt sätt du har använt för att studera. Har du några knep för att se dina framsteg. Var med och diskutera i kommentarerna så kan vi lära oss av varandra.
Och ha en riktigt go söndag!
/Kalle
Om du vill ha fler chanser att träna svenska kan du bli medlem i Snacka med Kalle.
Just nu ingår följande i medlemskapet:
Ny medlemschatt varje vecka.
Möjlighet att skapa egna chattrådar om olika ämnen.
Reflekterande text över ett tema i slutet av veckan med inbjudan att bidra.
Livesamtal en gång i månaden. Nästa är 6:e december klockan 7.
Du kan pröva 7 dagar gratis för att kolla om det är något för dig.
VÄLKOMMEN!
Oj, det här är svårt. Så många fina ideer om att utveckla vidare. Man borde använda några... jag ska kanske börja en journal som du sa. Det låter verkligen skrämmande, men det är en märkligt ide.
För mig, så mätar jag språkutveckling. Jag har en svensk vän som jag träffar nästan varje vecka. Hon sager att jag blir bättre, men jag vet att jag kan bara småprata. Jag önskar att lära mig om konst på svenska. Hon är ingenör så måste jag göra det själv.
Andra sätt är att läga märke hur många gånger behöver jag google translate när jag skriver kommentar här. Färre gånger varje vecka. Ibland checkar jag bara för att bli säker att ordet är rätt. Räcknas det?