Det här blir svårare för mig än förra gången. Jag vet ännu mindre om heminredning än om fotboll. Men jag gör ett försök. Jag undersöker kategorierna i modellen från det här brevet. Jag tar en del exempel från nätet och sociala medier också. Du är förstås välkommen att komplettera, fråga och ifrågasätta. Poängen är att undersöka och diskutera tillsammans.
Heminredning kan vara en massa saker. Det kan handla om att köpa en ny vas eller en soffa, eller att sätta upp nya hyllor. Det ligger nära att till exempel renovera köket eller badrummet. Jag ser inte avgränsningen så strikt. Saker som att fixa till utomhus och trädgårdsskötsel ligger också nära. Folk som pratar om en av sakerna pratar ofta om de andra i olika kombinationer.
Värderingar och känslor
Jag tänker att vi kan börja med värderingar och känslor den här gången. Heminredning handlar om skönhet och trivsel tänker jag. Man värderar vackra saker och sådant som skapar mysighet, harmoni och hemkänsla. Jag tänker att det ofta är kopplat till att skapa ett hem, en trygg plats, tillsammans med familjen, en partner eller kanske bara för en själv.
Samtidigt kan hemmet vara en plats för att demonstrera sin status. Det kan handla om att ha dyra saker och en exklusiv stil som visar upp att man tillhör en viss grupp i samhället eller har pengar att hålla en viss standard.
Slutligen finns det förstås en praktisk dimension. Den som renoverar badrum eller kök kan se praktiska fördelar. Det kan vara i kombination med estetiska och sociala drivkrafter att ägna sig åt hus och hem. Och de här sakerna kan förstås ligga bakom samtal om ämnet:
Ljusstakarna jag köpte på Designtorget är sååå vackra. (estetik)
Vi unnade oss faktiskt en soffa från (namn på exklusivt möbelmärke). (status - visa att man har råd med dyra möbler)
Den nya induktionshällen är mycket effektivare än vår gamla spis. Jag kan verkligen rekommendera att sätta in en sån. (praktiskt)
Känslor som kommer till uttryck handlar ofta om trivsel, trevnad, mys, bekvämlighet, avkoppling, skönhet, att saker är fina, snygga eller fräscha. Det är sådana ord jag snappar upp när jag kollar på bloggar och Instagram. Stämningen som är förknippad med det här ämnet är ofta trevlig, positiv och inriktad på livets goda. Det är mycket “ha en fin dag” och “hoppas ni får en fin helg” om man kollar på till exempel inlägg på Instagram. Fotboll i jämförelse har mer spänning och kamp som grundkänslor. Det här är mer harmoniskt.
Den som vill prata om hus och hem gör alltså klokt i att lära sig såna här ord och uttryck. Här kommer några exempel på Instagramkommentarer:
Ååå vilken härlig färg ❤️
Så vackra 😍 fin kväll till er 😍
Wow så fint!
Mitt intryck är att man kommer ganska långt med såna här enkla ord. Poängen är att ge positiv uppskattning på fina och trevliga saker. Det tror jag funkar om du är hemma hos någon som visar sitt hem också. Folk brukar gilla uppskattning.
Samhällskontext och media
Det är svårt att identifiera EN samhällskontext för ämnet inredning. De flesta människor har ett hem som de behöver inreda på något sätt. Det tillhör privatsfären vilket kanske kan ge vissa speciella förutsättningar. Samtalsämnen som skolan, jobbet och vädret finns ofta där du står. Du pratar om skolan i skolan, om jobbet på jobbet och vädret finns utanför fönstret. Fotboll står det om i tidningen och många pratar om det överallt.
Inredning handlar om hemmet och där träffar du sällan folk de första gångerna. Om du vill börja ett samtal om det behöver du “förflytta samtalet” hem till dig. Det behöver inte vara så svårt. Du kan
berätta om att du ska till IKEA och titta på möbler.
berätta om något vackert du har köpt till ditt hem.
berätta om något du såg i en tidskrift eller på nätet som du vill pröva hemma.
Frågor om vad du gjorde eller ska göra i helgen kan vara bra ingångar. “Jag köpte en sååå fin … till vardagsrummet igår” borde funka i många sammanhang. Folk gillar att köpa grejer och de gillar fina saker. Kanske kan du visa en bild.
Bonustips: inredningsstilar skiljer sig mycket mellan olika länder. Om du berättar eller visar för en svensk person hur du inreder ditt hem kan det finnas intressanta skillnader att diskutera.
Inredning förekommer i speciella tidskrifter och modemagasin, på Instagram och Pinterest, på bloggar och hemsidor. Följ några svenska konton för att lära dig nya ord. Fråga kollegor och klasskompisar om de har några favoritsidor. Självklart finns det speciella grupper på Facebook som diskuterar inredning. Gå med i en .
Ritualer och högtider
Det jag kommer på här är trender och säsonger. För den som har tid och råd att byta ut saker och möbler kan det bli en ritual att byta gardiner när våren kommer, eller hösten. Jag gissar att en hel del har med säsonger kopplade till årstiderna att göra. Det kan handla om att ta in eller ut utemöbler, fixa till på balkongen eller vilka blommor som finns i butikerna (“jag hittade så vackra tulpaner i helgen”).
En högtid kanske kan vara att renovera något. Det gör man ju inte så ofta. Men många tycker nog om att berätta om vad de har planerat, vilket jobb det innebär och hur jobbigt det är innan det är klart. Man kan också prata om vad man drömmer om att förändra, bygga om eller renovera i framtiden.
Händelser och anekdoter
Det här har vi redan varit inne på. Saker du köpt, saker du fixat, saker du sett - allt detta går att berätta om. Du kan prata om något som är svårt att hitta, en tavelram som passar ett foto eller kuddar som matchar din soffa. Du kan berätta om hur jobbigt det var att tapetsera barnens rum, men sen blev det ju så fint. Du kan prata om hur du har sorterat något och slängt eller lämnat till återvinning. Eller varför inte bara berätta om helgens storstädning och hur gott det luktar hemma och hur skinande blanka golven är.
Personer, andra aktörer och platser
Eftersom vi mest rör oss i den privata sfären tänker jag att de personer vi kommer prata om i första hand är familj, släkt och vänner. Utöver det skulle det kunna vara butikspersonal i inredningsbutiker, kreatörer på sociala medier och mediapersoner som Ernst Kirschsteiger. Andra aktörer är väl i första hand företag som butiker och om de inte bara finns på nätet är de ju viktiga platser i sammanhanget. För den som är intresserad av att köpa second hand kan det finnas intressanta second hand- och vintageaffärer. Det är också en god idé att fråga människor omkring dig om tips. Det kan både ge dig bra information och skapa intressanta samtal.
Aktioner och verb
Om vi slutligen kommer till ord- och uttrycksnivån finns det förstås en massa ord att lära sig och vara uppmärksam på. Några ganska vanliga verb kan vara
städa, torka, damma av, putsa, polera, pynta, göra fint, mysa till, ställa fram, hänga upp, ställa undan, fixa till, handla, shoppa, köpa till, laga, renovera, bygga om, måla om, tapetsera, installera …
Jag gissar att du kommer långt med vanliga ord men att det också finns en del specialord om du letar. Jag har faktiskt lite svårt att komma på några dock. Men det här är ju inte riktigt mitt ämne heller.
Saker
När det kommer till saker är det bra att kunna så mycket som möjligt om vad allt heter i ett hem:
ljusstake, gardin, duk, bordslöpare, möbeltass, tavelkrok, gardinstång, soffbord, nattduksbord, tavelram, parkettgolv, marmorskiva…
Här måste det bästa vara att läsa saker om inredning för att hitta det som är aktuellt och används just nu. En bra idé kan vara att ta med några bilder till en studiestuga eller ett språkcafé och be någon berätta vad de ser på bilderna. Har du ingen människa som kan hjälpa dig kan du testa att ladda upp bilder till Chat GPT och se vilka ord den ger dig.
Som sagt. Det här var lite svårt. Hoppas det ändå gav dig några idéer om hur du kan ta dig an ett ämne som inredning. På sätt och vis kändes det bättre att börja med värderingar, känslor och kontext. Folk pratar ju om något för att det är viktigt för dem i ett sammanhang. Att förstå det kanske är viktigare än att förstå exakta ord och uttryck. Å andra sidan kan det vara skönt att börja i det konkreta. Vilket sätt föredrar du att tänka kring samtalsämnen.
Jag tänker att jag försöker analysera ett samtalsämne till nästa vecka. Sen kanske det får räcka. Vi kan göra någon generell avslutande reflektion veckan därpå (veckan efter).
Hoppas du har en skön söndag och tveka inte att kommentera eller fråga om texten väcker några funderingar.
/Kalle
Det visserligen skulle förstöra stämningen om jag skulle börja prata om hemlöshet, haha.
Jag har jobbat mycket utomhus ..