Nu har vi testat modellen för samtalsämnen jag skrev om i den här texten två gånger. Jag tänker att vi kör ännu lite friare den här gången. Jag vill titta på samtalsämnet politik.
En anledning är att det är val till EU-parlamentet snart. Här i Sverige är städerna fulla av valaffischer. Det är debatter i tv och skrivs valanalyser i tidningarna. Jag gissar att de som är intresserade av politik kommer att prata mycket om det nu.
Varför pratar man om politik då? Precis som all annan kommunikation kan den vara fatisk. Det betyder alltså att man pratar för kontaktens skull, inte för ämnets. Många som pratar om politik är dock intresserade av samhället på något sätt. De kan vara upprörda över någon orättvisa eller något som inte fungerar. De kan se möjligheter i samhället som de vill jobba för. En underliggande värdering är en idé om ett bättre samhälle och det leder till ett engagemang.
Engagemang leder till känslor och här finns en massa att undersöka kring språk och kommunikation. En utmaning är att prat om politik ofta kan leda till ilska och upprördhet. Om någon tycker tvärtemot en är det lätt att bli irriterad. Om man vill ha lugna och sakliga diskussioner om politik behöver man öva på att hantera sin egen och andra människors irritation.
Att uttrycka sitt engagemang i ord är också en övning. Det kan göras både positivt och negativt
Äntligen någon som försöker lösa problemet med bostadsbristen.
Det här förslaget är helt idiotiskt!
Politiskt engagemang drivs ofta av att man tycker något är fel eller brister i samhället. Därför skulle jag gissa att negativa uttryck är något vanligare. Om du kan lära dig många olika sätt att uttrycka missnöje och frustration kommer du bli bättre på att prata om politik på svenska.
Att försöka sammanfatta vilka ord och uttryck man behöver lära sig för att prata om politik är nästan omöjligt. De är för många och beror också på vilka politiska frågor man pratar om. Dels finns det de formella orden för den politiska processen som motion, proposition och votering. Dels finns det helt vardagliga ord som åsikt, idé och protest. Sedan har vi många mer akademiska innehållsord som styrränta, marknadshyra och bruttonationalprodukt.
För att komma åt de här orden tror jag man behöver mycket inflöde. En bok om samhällskunskap kan ge en grund. Läsa dagstidningar, både debattartiklar och rapportering, lyssna på radio och titta på tv är nog de bästa vägarna för att utöka sitt ordförråd. Samtidigt tror jag det går att prata om mycket med mer vardagliga ord.
Här kommer en liten övning du kan pröva.
Beskriv med dina egna ord ett problem i samhället. Vad är det som är fel? Vad är det som brister? Vad skulle kunna bli bättre?
Förklara varför du tycker att det här är ett problem. Vilka politiska värderingar är grunden till att du tycker det här är ett problem? Det kan till exempel vara något som skapar orättvisa eller ofrihet i samhället.
Vad skulle du vilja ändra? Hur? Vad är ditt förslag för att skapa en förbättring i den frågan du valt.
Du kan göra det här som en övning för dig själv. Du kan också diskutera det du skrivit med någon annan. Försök använda egna ord men du kan förstås också slå upp ord du behöver. Många svenskar pratar politik utan att använda en massa fina ord.
Den som hänger med i politiken dag för dag har en massa händelser att kommentera. Det är lite som en person som följer fotbollsmatcher, spelarbyten och andra nyheter i en speciell fotbollsliga. Du kan kommentera debatter i TV, uttalanden som politiker har gjort, beslut som har tagits i riksdagen eller kommunen, händelser som vårdstrejken i Sverige just nu och alla möjliga händelser som har politisk relevans. En fråga som länge har varit aktuell här är kriminalitet och skjutningar. Pratar du med folk kan du höra många olika idéer och åsikter om hur de frågorna borde lösas.
Vad gäller ritualer är val och föregående valkampanjer förstås viktiga händelser. Då är det fler som pratar om politik än vanligt. Till valen hör partiledardebatter och intervjuer med viktiga politiska företrädare. För de lite mer nördiga kan säkert tillfällen som när regeringens budget presenteras också vara ett samtalsämne. En annan sak som brukar få mycket uppmärksamhet är Almedalsveckan. Då samlas en massa politiker, andra samhällsaktörer och engagerade människor i Visby på Gotland och diskuterar och debatterar. Veckan brukar få mycket uppmärksamhet i både pressen och på sociala medier.
När det kommer till viktiga personer blir listan lätt väldigt lång. Det gäller ju att hålla reda på de som sitter i regering och riksdag, i kommunen där du bor och viktiga EU-politiker. Återigen får man koll på det här genom tidningar, radio och tv. Samtidigt kanske det inte ger en tips på viktiga politiska personer från historien. Ett tips här är att göra en liten undersökning bland folk du träffar. Fråga 10, 50 eller 100 personer:
Vem eller vilka personer tycker du är viktigast i svensk politik?
Det borde ge dig en bredd av folk som många människor känner till.
Vad gäller platser och andra aktörer kan det vara bra att tänka lite utanför boxen. Självklart är saker som riksdagshuset eller kommunhuset där du bor viktiga politiska platser. Men det är också stora industrier eller arbetsgivare där du bor. I Göteborg är till exempel Volvo och Göteborgs hamn viktiga platser. Så är också de stora sjukhusen där folk just nu strejkar. Vid sidan av politiker är ofta företagare viktiga för politiken nationellt och globalt. I Göteborg har till exempel företagarna Ola Serneke och Petter Stordalen gjort stort avtryck med sina höga byggnader Karlatornet och Hotell Draken. Det är också byggnader som har politisk relevans. De symboliserar hur vissa intressen får ta plats i staden medan andra trängs undan.
Som vanligt finns inga genvägar till att kunna diskutera ett ämne med självförtroende. Samtidigt kan reflektioner över ämnets natur göra att man lär sig effektivare. Om du vet vad du letar efter är det större chans att du hittar det. Förutom media som jag redan nämnt flera gånger tror jag att vanligt folk kan vara en stor källa till kunskap om politik i Sverige.
Du behöver inte diskutera eller debattera. Du kan fråga helt öppet för att få information och tips. Fråga personer om de är intresserade av politik och vad de är intresserade av. Fråga vilka politiska frågor som folk tycker är viktigast. På det sättet kan du få bra tips på saker som du kan lära dig mer om.
Nu kan jag fråga dig:
Är du intresserad av svensk politik?
Vilka politiska frågor intresserar dig mest?
Maj är snart slut och jag har diskuterat 3 olika samtalsämnen. Jag får se hur jag gör nästa vecka. Kanske försöker jag göra en avslutande reflektion om ämnet samtalsämnen. Eller så byter jag spår och skriver om något nytt.
Det ser ut att bli en solig dag här i Göteborg. Hoppas du har en fin dag framför dig där du bor!
/Kalle
Fint inlägg Kalle. Jag är intresserad om politik. Jag skulle vilja spendera den tiden med andra saker men politik är ju det som är viktigast för vårat liv. Jag har ingen tv och följer inte debater ( det är bara slöseri med tiden) Jag följer inga politiker på social media heller. Hade jag varit yngre så skulle jag ha gjort allt detta men nu har mer erfarenhet om världen.
Nuförtiden läser jag oftare officiella källor ( riksdagen publiceringar) för att få en idée om olika lagar. Andra gånger får jag höra om vad politiker håller på med from aktörer som är mer interesanta än mainstream media. Som unge var jag mer en libertarian /anarkist. Känsla om frihet var grunden för det. Dock efter jag har gjort en djupare analys kom jag till en motsatt slutsats. Under processen insåg jag att politik kräver att man tänker inte känner. Visst kan man uttrycka sina tankar med patos men det är ingen fel med det.
Ha en fin kväll själv!