Jag har delvis ett nytt jobb som jag berättade i förra brevet. Nu jobbar jag heltid med marknadsföring. Så det är en hel del som är nytt för mig.
När man påbörjar något nytt, kan det vara bra att orientera sig. Man hinner inte fördjupa sig direkt men man kan skaffa sig lite koll. Det kan gälla en ny utbildning, ett nytt jobb eller ett nytt språk.
Här kommer tre exempel från mig:
Tidigare har jag marknadsfört tjänster kring jobb och utbildning. Nu ska jag också marknadsföra verksamheter som jobbar med socialt arbete. Då behöver jag läsa på lite om det området. Jag behöver förstå vanliga begrepp och veta lite om hur man jobbar. Artiklar och poddavsnitt kan vara en bra början.
Jag ska också rikta mig mot tidningar och annan media. Innan har jag mest jobbat med sociala medier. Särskilt intressanta är små lokaltidningar. Då är en bra början att kolla på vad de skriver i dem. Vilka ämnen och händelser är intressanta för dem? Det skulle också hjälpa att prata med någon som jobbar på en tidningsredaktion.
Jag skulle ha nytta av att bredda mitt nätverk, inom till exempel socialt arbete. Det kan till exempel innebära att följa nya personer på Linked In. Det kan också innebära att jag går på andra typer av event eller föreläsningar.
Det här är tre exempel på vad jag kan göra för att orientera mig. Att lära sig något nytt är som att lägga ett pussel. Man måste börja med några bitar för att kunna fylla i med resten sen. Man kan börja med en skiss av det nya eller skaffa sig en överblick, som man också kan säga.
Det här kan gälla dig som studerar svenska på en högre nivå, inte bara dig som just har börjat med svenska.
Om du vill lära dig mer om grammatik kan det bra att först titta på några exempel och sammanfattande förklaringar. Vänta med detaljerna. Försök få en ungefärlig förståelse av det du vill lära dig mer om.
Vill du kanske lära dig mer om svensk film eller litteratur? Läs på lite om kända verk och regissörer eller författare. En artikel på Wikipedia kan vara en bra början. En kort presentation i en lärobok kan hjälpa. På samma sätt kan du läsa en kortare presentation av en författare du vill läsa. Då kommer du förstå det du läser bättre.
Låt mig även trycka på hur mycket du kan lära dig av att prata med andra. När det gäller språket är både modersmålstalare och andra inlärare bra resurser.
Be en lärare ge en sammanfattning av det grammatiska moment du vill fördjupa dig i. Diskutera med andra som lär sig för att jämföra era kunskaper och vrida och vända på det som är svårt.
Fråga svenskar vilka böcker, filmer eller serier de tycker om. Fråga varför de gillar just det. Fråga om vad de vill se eller läsa i framtiden. Försök skapa ett sammanhang för den kultur du vill ta till dig. Sätt den kultur du vill lära känna i relation till andra människors upplevelser av den kulturen.
Svenska med Kalle framåt
Live på Youtube kommer tillbaka. Jag tänker köra varannan vecka. På det sättet hoppas jag att jag orkar lite bättre och kan fortsätta hela hösten. Jag kör igång 16 augusti.
I augusti lägger jag till en betald prenumeration här på Substack. Det är för dig som vill stötta mig med en slant för att göra det här.
Nyhetsbrevet fortsätter vara gratis.
Extramaterial blir för betalande prenumeranter, till exempel chatten med frågor och svar samt skrivuppgifter. De som hänger på kan vara med och påverka.
Jag vill pröva några zoomsamtal (kanske 2-3 under hösten) där alla kan vara med och prata om ett ämne. Inbjudningar skickas ut till betalande prenumeranter.
Praktisk info kommer snart.
Det är en balans. Jag vill inte göra Svenska med Kalle till en business. Samtidigt skulle jag kunna göra mer om jag fick in lite pengar på det. Det här blir ett blygsamt försök. Blir det uppskattat kan jag utveckla det.
Jag är uppe tidigt och skriver. Ska snart äta frukost. Idén till första delen av texten fick jag innan jag somnade. Först tänkte jag skriva en om annan sak, om kommunikation, men som vanligt ändrade jag mig i sista stund.
Och jag har ju glömt att fråga dig.
Planerar du att börja med något nytt?
Hur förbereder du dig?
Tänker du orientera dig på något sätt?
Hur brukar du göra när du börjar ett nytt projekt?
Berätta gärna i en kommentar eller ett mejl. Jag uppskattar alltid interaktion och dialog. Det är ju det som är poängen med språk, eller hur?
Hoppas du får en skön och avslappnad söndag.
/ Kalle