Att tänka testa och utvärdera är användbart i många situationer. Det funkar när det gäller språkinlärning, marknadsföring eller personlig utveckling. Det handlar om att pröva något under en kortare eller längre tid och kolla resultatet på något sätt. Det du vill testa behöver vara någorlunda väl definierat. Då kan du utvärdera eller mäta resultatet.
Inom marknadsföring på sociala medier pratar man ofta om att testa mycket, få feedback och anpassa sig i snabba cykler. Vi kan ta LinkedIn som exempel. Säg att du vill växa på LinkedIn. Du vill få fler kontakter och du vill att att fler ska se dina poster. Där har du två olika delmål som går att mäta. Då kan du göra en lista på saker du kan pröva. Jag ger några exempel. Tänk gärna på flera.
ändra till ett bättre profilfoto
lägg till en snygg bakgrundsbild
skriv en tydlig tagline om vad du gör
spetsa till första stycket i din profilbeskrivning (eventuellt med hjälp)
skriv tre inlägg per vecka
pröva att skriva inlägg om samma tema i en månad
förbättra din rubriker med hjälp av tips från proffs
Det går att hitta på massa punkter. Varje vecka kan du testa en punkt. I slutet av varje vecka kan du se på LinkedIns statistik hur det har gått. Genom att göra många sådana korta experiment kan du få kunskap om vilka saker som hjälper dig att nå dina två mål.
Vi kan fundera på användningsområden för att lära sig svenska lite längre ner. Först två kommentarer.
Det är lika bra att säga att jag sällan är så här strukturerad själv. Jag går rätt ofta på känsla, som man säger (=använder min intuition). Jag har sällan haft konkreta mål för Svenska med Kalle till exempel. Jag har bara kört och varit nöjd med att tillräcklig många verkar uppskatta det. På senare tid har jag prövat att sätta mål ibland. Det kan vara kul och motiverande. Jag har som mål att nå 1000 prenumeranter här till slutet av juni till exempel. Det målet är ett stöd för att marknadsföra Ett avslappnat brev på något sätt varje vecka.
Det finns dock de som verkligen gillar struktur. Tänk dig en person som tränar och för tydlig statistik på allt den gör och hur resultaten förändras. Du kanske är en sån? Sådana personer verkar få motivation av att allt är tydligt definierat och mätbart.
Om du känner igen dig i det kanske du tycker om SMARTa mål. Jag ser folk tipsa om det överallt så några måste det väl hjälpa. SMART är förresten en akronym. En förkortning där varje bokstav står för ett ord. Låt oss gå igenom varje punkt. Ett mål ska enligt den här modellen vara specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbestämt.
SPECIFIKT: Det handlar om att det ska vara tydligt definierat. Jag ska skicka ut ett mejl varje söndag senast klockan 9.00. Mejlet ska vara på minst 1000 tecken. Det är ett specifikt mål. Jag vet om jag når målet och jag vet om jag inte når målet. Ett annat exempel kan vara: jag ska träna på gymmet tre dagar i veckan och minst 30 minuter varje gång.
MÄTBART: Som du ser hänger det här ihop med förra punkten. Om du har gjort målet konkret kan du hitta ett sätta att mäta om du har nått det. Vi tar ett annat exempel. Jag ska lära mig att översätta 100 nya ord från mitt modersmål till svenska inom en viss tid. Du gör din lista med 100 nya ord. Efter den bestämda tiden gör du ett test och ser om du kan översätta alla orden. Du gör en mätning som visar om du nått målet eller inte.
ACCEPTERAT: Det här blir tydligare om vi tänker oss en grupp som ska sätta ett mål. Jag kan till exempel sätta ett mål att alla mina prenumeranter ska skriva en kommentar på det här mejlet. Frågan är om alla i gruppen (alla prenumeranter) accepterar det målet. Vissa kanske bara vill läsa men inte skriva. Då accepterar de inte målet och då kommer jag/vi inte nå det. På samma sätt kan man fråga sig själv om man ärligt vill och tror på att man kommer nå ett visst mål. Jag har till exempel som mål att mejla mina medlemmar i Snacka med Kalle varje dag hela 2024. Det kanske låter överdrivet. Men jag har accepterat att det är ett bra mål för mig som kommer förbättra mitt skrivande och jag tror att jag kommer lyckas med det. Jag har accepterat det målet.
REALISTISKT: Jag ska kunna läsa hela Gamla Testamentet på svenska inom två månader. Är det ett realistiskt mål? Det beror på vem du är. Är din svenska väldigt avancerad är det kanske det. Men språket i Bibeln är svårt. Är din nivå på medelnivå är det förmodligen inte ett realistiskt mål. Ett mer realistiskt mål kan vara: jag ska läsa och förstå de tio första verserna i Första Mosebok i Gamla Testamentet. Ett mer avgränsat mål är ofta mer realistiskt.
TIDSBESTÄMT: Ett smart mål ska ha en tydlig tidsram. Det ska finnas en deadline. När ska du vara färdig med det du har bestämt att du vill göra? Det här känns ganska självlklart. Om ditt mål är att du ska lära dig att översätta 100 ord nån gång, om en vecka eller om tio år så blir målet ganska meningslöst. Du behöver bestämma när du ska mäta din framgång för att målet ska ha en funktion.
Det här låter ganska smart eller hur? Det är ett sätt att testa om ditt mål är användbart. Om du missar någon av punkterna så är risken stor att du inte når målet eller att det är så otydligt att du inte vet när målet är nått. Ändå jobbar jag sällan själv så här eller så gör jag det utan att tänka på det så tydligt. Jag kör mer på känsla. Hur fungerar du? Tycker du om att sätta upp konkreta mål och mäta resultatet?
Oavsett hur tydliga vi är med våra mål är det lätt att se hur vi kan använda SMART-modellen för att göra många repetitioner av testa och utvärdera. Vi kan sätta ett litet mål för varje dag eller varje vecka och utvärdera det. Istället för att bara sätta stora fluffiga (otydliga) mål kan vi dela upp det i små konkreta steg och se våra framsteg eller vad som inte fungerar längs vägen. Jag tror att det här kan vara bra att testa när du lär dig svenska. Ska vi försöka hitta några exempel:
hitta och skriva ner 3 nya ord varje dag i en vecka
repetera en ny grammatikregel och tillhörande exempel varje vecka i april
läsa ett stycke i en skönlitterär bok varje dag
chatta 30 minuter med en språkkompis varje vecka
kommentera Kalles mejl med minst 5 meningar varje söndag
Det finns en massa saker du kan sätta upp som mål. Du kan göra målen konkreta och då kan du utvärdera hur det har gått.
Nu när du läst hit finns det två saker du kan göra om du vill.
Berätta om dina tankar om det jag har skrivit. Hur sätter du mål? Tycker du det är viktigt att sätta konkreta mål.
Skriv ner ett mål och gå igenom punkterna i SMART. Uppfyller ditt mål alla kriterierna. Skriv för dig själv eller dela med dig av ditt mål i en kommentar här.
Nu ska jag posta det här brevet så att jag uppnår mitt mål att skicka ut det innan klockan nio. Det betyder att jag inte hinner spela in det direkt. Men jag vill gärna att du ska kunna lyssna på brevet också. Därför lägger jag till inspelningen efter att jag skickat ut mejlet. Om du väntar några minuter och sedan läser texten på hemsidan kan du hitta inspelningen där.
Hoppas du får en skön söndag. Det verkar bli en solig dag i Göteborg. Ett bra mål verkar vara att ta en promenad.
Ha en bra dag så hörs vi nästa vecka!
/Kalle
Lite sen kommentar här men jag hann inte igår. Vi var ute och cyklade runt omkring och sen sov jag med barnen klockan sju på kvällen 😅.
Den Smart metoden låter bra. Trots att jag tycker inte så mycket om att vara så här metodisk jag ska prova sätta ett mål för jag känner som jag har nått en platå med svenska. Först måste jag vara uppmärksam på vad är det jag inte kan och sen lära mig det respektive ordförrådet.
Jag har nyss läst det och tack så mycket eftersom detta har motiverat mig ❤️