Idag får du texten inspelad i två versioner. Den första kommer från Melissa som är medlem i Snacka med Kalle och den andra kommer från mig:
Jag föreslår att du tar en paus och tänker efter.
Så här kan du göra:
andas in
andas ut
känn dina fötter mot underlaget
lyssna på ljuden omkring dig
tänk en stund på den här frågan:
– Hur har du utvecklats som person av att studera svenska?
.
.
.
Nu kan du fortsätta läsa 🙂
Här kommer mina förslag på hur språkinlärning kan bidra till din inlärning. Jag skriver förslagen som direkta påståenden för att det blir rakare och kraftfullare. Sen kan vi diskutera och nyansera.
Du lär dig att se saker från fler perspektiv.
Språk skiljer sig åt på varje tänkbar nivå. Allt från vilka ljud som finns, hur orden bildas, hur meningarna byggs, vilka uttryck som finns, hur texter byggs upp, hela vägen till stilnivåer och metaforik. Allt det här blir du varse (medveten om) när du bekantar dig med ett nytt språk. Ditt modersmål känns på ett sätt naturligt. När du möter märkliga ljud och främmande bildspråk får du en direkt erfarenhet av hur människor har lärt sig och formats på olika sätt av sina omständigheter.
I språket du möter ligger också historia och kultur nedlagd. Historien har format språket och språket har format historien. På samma sätt som en arkeologisk utgrävning avtäcker olika historiska lager rör du dig i språket, mellan det dagsfärska (helt nya) och äldre språkformer och tankesätt. Du färdas i ett nytt landskap som både fascinerar och utmanar dig. Du hittar likheter och skillnader mellan de språk du har med dig och det nya du lär dig. När perspektiv och världsbilder bryts gör du nya insikter om världen och hur det är att vara människa.
När din syn på världen blir mer mångfacetterad finns också en möjlighet att bli mer ödmjuk. Du får en chans att se att många sätt att leva kan vara tillfredsställande och berikande.
Du stärker din disciplin och uthållighet
Att lära sig ett språk är inte lätt och tar lång tid. Det är som att springa ett maraton och det kommer inte alltid kännas roligt eller inspirerande. Om du inte ger upp kommer du stärka din viljemuskel rejält. Att varje vecka hitta tid att träna och lära sig nytt, att kämpa med saker som är svåra och acceptera det som ännu är för svårt kräver dedikation. Du hittar mentala strategier för att skjuta upp belöningen. Resultaten kommer sällan direkt. Plötsligt har du lärt dig något och du klarar en ny situation och känner dig stärkt. Sedan stöter du på nya utmaningar och måste ta nya tag. Du kultiverar en imponerande kämpaglöd för att inte ge upp.
Du blir bättre på att sätta upp mål och delmål
Språkförmågan består av många delar. Du kan inte erövra hela språket på en gång. Du behöver avgöra vad som är viktigast och göra prioriteringar. Oavsett om du tänker på det medvetet sätter du upp mindre mål som steg på vägen. Du fokuserar på vissa saker i din sfi-kurs. Du väljer vissa texter och grammatikmoment för att de passar din nivå just nu. Du tar hela tiden beslut om vad du ska göra för att komma vidare. Du ägnar dig åt en explicit (uttalad) eller implicit (underförstådd) planering av hur du ska nå ditt mål att behärska svenska språket på den nivå du bedömer att du behöver. Att planera på det sättet är en färdighet som du kan ha nytta av i många andra delar av livet.
Du öppnar dina sinnen för nya former av skönhet.
Jag tror att det går att hitta skönhet i varje språk. Kanske behöver du hitta en ingång, ett ljud som du gillar eller ett ord som klingar fint. Kanske är det en sympatisk person som skapar en positiv koppling till språket. Har du väl öppnat dina öron för ett nytt språks universum finns det en oändlighet av detaljer att frossa i: dialekter, personliga egenheter, hur folk av olika åldrar och kön talar språket och så vidare. Att öppna sitt sinne för skönhet är att finna njutning i små detaljer och det tror jag gör vår själ gott.
Testa dina öron på några olika språk på YouTube-kanalen Wikitongues (2) Wikitongues - YouTube. Visst är det något fint att höra det djupt mänskliga i talat språk även när man inte förstår ett enda ord?
Du lär känna ditt/dina språk bättre och stärker din identitet
Saker blir tydligare i kontrast till annat. Dina jämförelser mellan språk du kan och det nya som du lär dig ger dig också insikter om ditt eget språk. Du lär dig nya saker om det. Förhoppningsvis uppskattar du det också mer. Det får tydligare konturer. Så kan det vara med din egen kultur också. Visst finns det de som föredrar platsen de hamnade på än var de kom ifrån. Men oftast finns det något man tycker om med sitt gamla sammanhang och även det blir tydligare i ljuset av nya erfarenheter. Med fler perspektiv att jämföra med blir det tydligare vem du är. Du får en starkare identitet i kraft av din inre och yttre mångfald.
Låter det överdrivet positivt? Kanske vill du stoppa mig och säga “men, …”. Visst finns det mycket som är svårt och problematiskt. Men ibland fokuserar vi väldigt mycket på utmaningarna och problemen. Jag tror vi behöver höra vad vi vinner på att lära oss ett nytt språk, vad som berikar oss. Vi behöver ge själen näring och hopp. Vi behöver låta den drömma om en fantastisk utsikt när vi kommer till bergets topp.
Det här var mina fem förslag. Jag föreslår att du tar en paus och låter dem sjunka in en minut.
.
.
.
Kände du att någon punkt stämmer för dig? Berätta!
Tänker du på något annat sätt som din språkinlärning har fått dig att växa?
Skriv ner det, om du vill, för dig själv eller här så att vi andra kan läsa.
Jag hoppas att du hittar en bild eller tanke i den här texten som gör att du känner dig stärkt och stolt över den ansträngning du har gjort. Bra jobbat! Du har nya gåvor att ge världen som ett resultat av din möda. Och vi har alla en massa saker kvar att lära oss, mer växande att göra som ger oss mer att ge till andra.
Med det önskar jag dig en härlig söndag!
/Kalle
Hej Kalle!
Tack för ditt underbart brev. Det du skrev var en av de bästa artiklarna jag har läst i ämnet språk. Språk betyder många saker. Det sägs att språket är det förbenade tanketillståndet, och det är sant. Våra tankar och känslor blir konkreta med ord och kommer till liv tack vare dem. Och de gör livet vackert, de berikar oss, de gör oss mångsidiga. Varje språk utvecklar oss med olika tankesystem och känslomässig mångfald. Med ett nytt språk känner vi att vi ökar. En mängd olika känslor och tankar kommer till liv i en kropp. En person börjar likna en botanisk park. Så underbart!
Hej, allihopa,
Att lära sig ett nytt språk berikar oss, tror jag. Jag känner mig mer ödmjuk när jag träffar främmande människor och jag ansträngar mig för att förstå dem genom att tala deras språk. Människor tycker om att andra uppskattar och respekterar deras land och deras kultur. Då blir man närmare.
Men oavsett vilket språk vi pratar eller inte pratar, framför allt är vi "human beings". Så är vi alla liknande. Vi kann alltid förstå varandra om vi vill, utan språket.
Tack för brevet, Kalle.
Dominique