Nyligen kom en rapport från OECD som visar att mobiler och annan digital utrustning är en stor anledning till elevers försämrade skolresultat. På Sveriges Radio skrev man till exempel Mobilanvändande ligger bakom bottenresultat i skolan.
Det är inte så förvånande. Alla som har en mobiltelefon vet att den kan vara mycket distraherande. Det är frestande att hela tiden kolla meddelanden, mejl och uppdateringar på sociala medier. Ungdomar verkar ha ännu svårare att kontrollera sitt mobilanvändande. Studien från OECD visade också att många blir störda av sina vänners mobilanvändning i klassrummet. Många ungdomar får också ångest om de inte har sin mobiltelefon nära.
Det här väcker två intressanta frågor för oss att diskutera:
Hur kan enskilda personer och samhället i stort hjälpa ungdomar att hantera mobiler?
Hur kan vi själva bli bättre på att hantera digitala distraktioner i vardagen, studier och på jobbet?
Frågorna hänger också ihop. Om vuxna föregår med gott exempel och inte hela tiden distraheras av mobiler kan det visa ungdomar ett gott förhållningssätt. Tänk på texten jag skrev om social inlärningsteori för några veckor sedan. Det här är helt säkert ett exempel där vi lär varandra beteenden och normer kring hur vi använder våra digitala verktyg.
I skolan kan man förbjuda mobiler. På gymnasiet där jag jobbar samlar lärarna in elevernas mobiler i en låda innan varje lektion. På min sons skola gör man inte det. Jag tror det hjälper eleverna att fokusera mer på lektionerna. Den svenska regeringen ser till och med att man ska satsa på en mobilfri miljö i skolan: Allvarligt att 30 procent av eleverna störs av mobiler under lektionstid.
Jag vet inte hur realistiskt det är. Tanken verkar vara god i alla fall.
Även om man tar bort mobilerna har alla lite äldre elever (jag tror det är alla nuförtiden) datorer i skolan. Datorerna ger möjlighet att titta på videor eller spela spel på lektionerna när läraren inte har koll. Kanske kan man jobba med att spärra vissa program och hemsidor på datorerna. Samtidigt är ju poängen att eleverna ska kunna söka information på internet och liknande.
Har du barn i svensk skola? Hur gör lärarna med mobilder och skoldatorer på dina barns skola?
OECD mäter också skolresultat bland sina medlemsländer. Den mätningen kallas Pisa och Pisa-resultatet brukar också diskuteras mycket. I den senaste mätningen av kunskaper i matematik, läsförståelse och naturkunskap visade elever från Estland bäst resultat. I tidningen Göteborgsposten läste jag nyligen en intervju med Estlands utbildningsminister. Hon pratade om att det det var viktigt med lärarnas digitala kompetens. Om lärarna har hög kompetens kan de bättre välja vilka digitala verktyg som ska användas och när. Hon var skeptisk till Sveriges strategi där man väldigt snabbt gett alla elever datorer och digitaliserat väldigt många läromedel.
Det vore intressant att höra jämförelser med hur man gör i andra länder. Kanske har du som läser praktiska erfarenheter som du kan dela med dig av.
Vår egen mobilanvändning
Det är ju inte bara barn som störs av mobiler, smarta klockor och andra digitala apparater. Jag tror de flesta av oss behöver strategier för att kunna fokusera och ta bort distraktioner. Ett problem kan vara alla notiser från appar och sociala medier. Mobilen plingar och vibrerar och det kan vara svårt att motstå frestelsen att kolla vad det är. Varje sådan mikropaus stör vårt fokus på det vi gör. Det finns också många studier som visar att så kallat multitaskande där man byter fram och tillbaka mellan olika uppgifter tar mycket energi. Det är ett ineffektivt sätt att arbeta helt enkelt.
Det enklaste sättet att få bort distratktionerna är att stänga av telefonen eller sätta den på så kallat flygplansläge. Då blockerar man alla notiser. I princip samma effekt får man av att sätta mobilen på tyst läge och vända den upp och ner, eller lägga den i väskan. Detta är dock sällan realistiskt. Vi behöver vara nåbara för familjemedlemmar och personer vi arbetar med. Ett sätt att komma runt detta är att använda så kallade fokuslägen på telefonen. Då kan man bestämma olika filter för vilka som kan nå en. Du kan till exempel ha ett läge som heter fokusarbete där bara de viktigaste personerna kan nå dig och alla appar är avstängda. Sen kan du ha ett annat som kanske heter kontorstid där fler personer kan nå dig och viktiga appar som mejlen visas. Har du testat att jobba med fokuslägen?
I sociala sammanhang tror jag vi alla kan bli bättre på att lägga bort mobilen. Det är trist att prata med någon som hela tiden kolla notiser på mobilen eller sin smartklocka. Känslan är att personen hela tiden har ett splittrat fokus. Folk vi pratar med förtjänar vår närvaro. Särskilt när vi umgås med barn och ungdomar tror jag att vi ska vara noggranna med att lägga undan mobilen. Då kan vi också vara bättre förebilder för dem i att välja medvetet var vi lägger vår uppmärksamhet.
Alla de här aspekterna av mobilanvändning är dessutom populära samtalsämnen. De flesta har en relation till mobildistraktioner. Är du förälder kämpar du säkert med att begränsa barnens skärmkonsumtion. Har dina barn kanske en bestämd skärmtid varje vecka? Alla kan relatera till detta på något sätt. Den som väljer att inte ha en smartphone eller sociala medier hanterar istället att stå utanför något som är norm för de flesta. Det finns mycket intressant att diskutera och uttrycka sina känslor kring här.
Välkommen att öva genom att skriva en kommentar till det här mejlet.
Och vill du öva mer är du välkommen som medlem i Snacka med Kalle.
Hoppas du har en skön mobilfri söndagmorgon!
/Kalle
Jag skriver från Köpenhamns flygplats. Vi ska på semester i Rumänien. Stora och små här tittar ett skärm.
Innan jag hade barn hade jag mycket fri tid och använde telefonen mycket. Det var roligt att utförska olika ämnen, men också chatta med folk och slösa bort tiden 😅. Nu använder jag telefonen väldigt lite och det känns jättebra. Jag skulle vilja inte ha telefon alls men det går inte längre. Theodore Kaczynski hade rätt 😂
Mina barn får titta lite ibland. Vi har inte bestämt regelbundet tid. Jag märkte de lär sig inte särskilt mycket från att titta på skärm även om de tittar på så kallade "pedagogiska videor". De lär sig nya saker mest när vi läser böcker och pratar om det vi läser. Och prata om det om och om igen, och igen, och igen... 😅
När det gäller skolan jag är pessimistisk. Jag tror inte att vi kommer att lösa det här problemet.