Ja, det stämmer faktiskt. Jag är uppsagd med tre månaders uppsägningstid. Det betyder att jag gör min sista arbetsdag på Positivum i början av augusti. Varför är det ett gyllene tillfälle (en bra chans)? Dels kan vi lära oss en massa bra ord. Till att börja med bli uppsagd, bli avskedad, få sparken osv. Det är de vanligaste uttrycken jag kommer på. Att få gå kan man säga också. Det får sin betydelse i rätt sammanhang.
Det är också ett gyllene tillfälle för mig personligen. Det är en chans att tänka och testa nytt. Ska jag bli lärare igen? Ska jag fortsätta med marknadsföring? Ska jag starta företag? Ska jag kolla närmare på projektbidrag? Jag vet faktiskt inte just nu. Om du läser detta är du del av mitt nätverk. Du kanske har några tankar eller idéer. Eller så kanske du vill sätta mig i kontakt med någon. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl i så fall.
Till orden
Jag kan berätta om en uppsägning på lite olika sätt. Det vanligaste är att man berättar om det strax efter. Då passar det bland annat bra att använda perfekt, perfekt particip och även futurum med “kommer att”. Här följer några exempel
Jag har blivit uppsagd.
Jag har blivit avskedad.
Jag är uppsagd.
Jag är avskedad.
Jag kommer att bli uppsagd.
Jag kommer att få gå om tre månader.
Jag har fått sparken.
Uppsagd och avskedad är mer neutrala termer. Att säga “få sparken” låter mer negativt. Det betyder ungefär att företaget sparkar ut en från jobbet. Det kan ibland ge intrycket att man får gå för att man gjort något fel. Jag använder inte det i min situation. Jag använde det på skämt i titeln till den här texten.
Uppmärksamma också substantiven en uppsägning och ett avsked.
Skäl/grund för uppsägning
Arbetsgivaren behöver en anledning för att säga upp någon. Enkelt sagt finns det två typer av skäl som anses sakliga (baserade på fakta). Man kan säga att det finns saklig grund eller sakliga skäl för uppsägning. Det ena är arbetsbrist. Det andra är personliga förhållanden. Arbetsbrist betyder att det finns för lite arbete. Företaget kanske säljer för lite eller gör en omorganisation. Det behövs mindre personal av någon anledning. Personliga förhållanden innebär att den anställde har misskött sig allvarligt upprepade gånger. Det handlar inte om att göra ett mindre fel en gång.
I mitt fall var det arbetsbrist. Mitt företag gör en stor omorganisation. De anser att efter den finns inte tillräcklig med arbete för en marknadsförare. Dock kan de inte bara bestämma det helt själva (bara nästan). Innan man säger upp någon måste man ha en förhandling med facket (den anställdes fackförening). Man behöver också titta på om personen man vill säga upp kan jobba med något annat i företaget.
De här sakerna regleras i olika lagar. Jag har inte koll på alla. Den viktigaste kallas LAS som betyder Lagen om anställningsskydd. En annan viktig är MBL som betyder medbestämmandelagen.
För tydlighetens skull. Jag är svensklärare, inte samhällslärare eller juridisk rådgivare. Syftet med detta är att hitta nya ord och ge en liten inblick i en del av det svenska samhället.
Varsel och förhandling
Arbetsgivaren ska berätta för facket att de vill säga upp personal. Det kallas varsel eller att varsla facket. (Varsel betyder generellt förvarning om något). Sedan ska de begära förhandling enligt MBL (medbestämmandelagen). Begäran kallas också en förhandlingsframställan och förhandlingen kan kallas en MBL-förhandling. Tanken, som jag förstått det, är att arbetstagarsidan ska få vara med och påverka vid en omorganisation (det kan gälla annan omorganisation än uppsägning också).
I mitt fall gällde det bara min tjänst. Det här ser förstås annorlunda ut om det är en stor arbetsplats. Om det är tiotals personer som ska sägas upp blir det mer att kontrollera. Man vill kolla vilka som kan få en annan anställning i företaget. Man vill också kontrollera turordning, alltså i vilken ordning personer ska sägas upp.
Först fick jag information av min chef. Sedan kontaktade mitt fackombud mig. Hon frågade om jag ville att hon skulle representera mig. Det betyder att hon för fram mina intressen och önskningar. Det ville jag och vi diskuterade lite vad hon skulle tänka på. Det var inte så mycket faktiskt. Jag ville mest att hon skulle hålla koll så att allt gick rätt till.
I mitt fall var det inte aktuellt med omplacering. Det fanns ingen liknande tjänst jag kunde byta till. Det var inte heller relevant med turordning eftersom jag är ensam i min roll.
Uppsägningstid och arbetsbefrielse
Uppsägningstiden bestäms normalt av hur länge man har jobbat på företaget. Det regleras i kolletivavtalet (bred överenskommelse mellan arbetsgivareorganisation/enskild arbetsgivare och ett fackförbund).
Tips: Kopiera in den här texten i ChatGPT som kontext och be den om enkla förklaringar av ord, till exempel kollektivavtal. Sådana generella frågor ger ChatGPT oftast rätt information om.
I mitt fall hade vi gjort en speciell överenskommelse om att jag hade 3 månaders uppsägningstid.
Det är ganska vanligt att förhandla om arbetsbefrielse också. Arbetsbrist betyder att tjänsten inte behövs längre. Det kan vara onödigt att den anställde ska fortsätta arbeta bara för sakens skull. Ibland kommer man överens om att den anställde får lön hela uppsägninsperioden men inte behöver arbeta. Det är arbetsgivaren som bestämmer i slutändan. Det ligger i arbetsgivarens intresse att avsluta på god fot (med en bra känsla). Det här kan vara ett sätt att skapa ett bra avslut.
I mitt fall gjorde vi en kompromiss. Jag ska vara backup under halva uppsägningstiden om det händer något särskilt. Jag behöver dock inte producera mer marknadsföring eller vara på arbetsplatsen. Det här är bara ett exempel på att man gör en överenskommelse mellan arbetsgivare och anställd.
Jag frågade min fackrepresentant om de kunde säga till mig att städa toaletter. I princip kan de det. Tack och lov så gjorde de inte det 😁.
Nu då?
Som du ser finns det en massa speciella ord för anställning och uppsägning. Det här var bara några exempel. Vill du läsa mer om det här temat? Ett tips är att läsa på någon av fackförbundens hemsidor. Du kan också kopiera in min text i ChatGPT och be den att ge dig fler ord och uttryck på samma tema. Jag ska lägga upp ett exempel på Svenska med Kalles Instagram.
Jag har redan börjat söka olika jobb. Jag sprider också i mina nätverk, både fysiska och digitala, att jag söker. Jag kommer skriva en del om det på Linkedin. Du kan följa mig där om du är intresserad. Kanske söker du också jobb i Sverige så att vi kan inspirera varandra.
Förändringar är alltid utmanande men jag känner mig optimistisk. Jag tror att det här kan leda till något bra för min del. Dessutom får jag inspiration till nya texter här. Frågan om hur man söker jobb i Sverige kan vi verkligen fördjupa oss i om det finns intresse. Det är en stor fråga.
Förhoppningsvis har du en ganska lugn söndag, oavsett din status på arbetsmarknaden 😊
/Kalle
Jag har precis fått jobb med Eastern Washington University. Deras konsttryck lärare tar ett år sabbatical och de behövde vikarie. Jag kommer undervisa konst i ett år igen. Det var en överraskning att få ett mejl från de med frågan om jag ville jobba med dem.
Jag är fortfarande inte anställd på riktigt. Jag väntar på beskedet.
Hoppas att du kommer komma på något roligt och engagerande i framtiden.
Hej Kalle!
Jag beskrev vad jag vet om din arbetsbakgrund och frågade Chat GPT om några intressanta idéer för dig. Här är svaret: "Ja, absolut! Din vän verkar ha en bred och användbar kompetensprofil, särskilt inom språk, digital kommunikation och undervisning. Här är några idéer på jobb eller inkomstmöjligheter han kan utforska, baserat på vad du berättat:
---
1. Onlineundervisning / språkkurser
Starta egen språkkurs online (t.ex. svenska för nybörjare, svenska för invandrare, eller affärssvenska).
Använd sina Youtube-videor som grund för en mer strukturerad kurs på plattformar som Udemy, Teachable, Thinkific eller via egen hemsida.
Erbjuda privatlektioner i svenska via Zoom/Skype (t.ex. genom Superprof, Preply, Italki eller Facebook-grupper).
---
2. Digitalt innehåll / sociala medier
Vidareutveckla sin Youtube-kanal för att nå fler och tjäna pengar via annonser, Patreon, sponsring eller sälja relaterade produkter (t.ex. e-böcker, PDF-övningar).
Starta TikTok eller Instagram-kanaler med korta språktips (kan vara mer viralt än Youtube ibland).
Göra företagsvideos eller språkligt innehåll åt utbildningsföretag eller kommuner.
---
3. Översättning / språktjänster
Arbeta som översättare eller korrekturläsare (särskilt svenska ↔ engelska).
Göra undertexter eller röstinspelningar (t.ex. för utbildningsvideor, företagspresentationer).
Hjälpa företag med lokalisering av innehåll till svenska.
---
4. Utbildningssektorn
Sök tjänster som vikarie eller timlärare i svenska eller engelska på komvux, folkhögskola, gymnasium eller SFI.
Arbeta med studiehandledning eller mentorskap för invandrare.
Hitta projektarbete via exempelvis ABF, Medborgarskolan, Folkuniversitetet eller liknande.
---
5. Marknadsföring / kommunikation
Arbeta som frilansare inom digital marknadsföring, särskilt om han har erfarenhet av att göra content, skriva texter eller SEO.
Hjälpa småföretag eller organisationer att bygga upp sin närvaro på sociala medier eller Youtube.
Erbjuda videoproduktion eller rådgivning kring content marketing.
---
6. Eget företag / enskild firma
Eftersom han har en mångsidig bakgrund kan han också fundera på att starta enskild firma och kombinera olika uppdrag: undervisning, video, översättning och marknadsföring.
Hoppas det här är hjälpsamt. Jag håller tummarna!
-Karen