Att avtäcka något är att förklara, förstå eller genomskåda något. Det är att ta bort det som gömmer och döljer. Man tar av det som täcker. Med tecken kan man mena symboler. Man kan mena det som står för något annat. Skrivtecken står för ett språkljud. En namn på ett café kan stå för ett socialt sammanhang.
Vad läste farmor?
Läste min farmor Allers eller Året runt? Jag vet inte. Det är lätt att tänka sig. Jag får fråga pappa. Säkert gick tidningarna att hitta hos några av grannarna i den lilla byn.
Igår gjorde jag ett inlägg på Instagram om boken Din vilja sitter i skogen av Mattias Timander. Den är intressant på många sätt. Boken jobbar mycket med kontraster.
då i konstrast till nu
landsbygd i konstrast till storstad
Norrland i konstrast till“södra Sverige”
folklig i konstrast till kultur
På Instagram tipsade jag om populärkulturella referenser i boken. Nu tänkte jag reflektera vidare. Galleriet visar några av slidesen från inlägget.









Boken i korthet
Din vilja sitter i skogen handlar om en ung man. Han bor i en by i norra Norrland. Han umgås med byborna, han fiskar och åker skoter, skjuter prick och vistas i skogen. Och han upptäcker litteraturen, särskilt franska författare.
I bokens mittparti reser han till Stockholm. Han lär känna författare, läser och påbörjar en litterär karriär. Sedan reser han tillbaka till byn. Hur mannens liv fortsätter vet vi inte.
Folkligt och finkulturellt
Det finkulturella i boken representeras av franska författare. Till exempel Modiano, Camus, Apollinaire och Mallarmé nämns. Till det kommer caféer och krogar i Stockholm, kända skådespelare, personer från Svenska Akademien och en flickvän som kämpar med sitt författarskap.
Det folkliga hittar vi i dansband, folkkära artister, tidskrifter och i vardagslivet i byn.
Vilken värld?
En bok eller film utspelar sig alltid i en värld (eller flera). Är vi i storstan eller på landet? Var i staden rör vi oss? Vilka samhällsklasser möter vi? Vilka kulturella refererenser stöter vi på.
Fundera på dina sammanhang! Vad är viktigt i dem? Vad pratar man om? Vad läser man och tittar på? Vilka miljöer rör man sig i? Vilka rör man sig inte i?
Det som är speciellt med Din vilja sitter i skogen är att den så tydligt ställer två olika världar mot varandra. Ta en annan bok, till exempel Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Jag tror jag nämnde den nyligen. Den rör sig konsekvent i finkulturella kretsar i Stockholms innerstad. Det kan nästan vara svårare att se sammanhanget om det inte kontrasteras mot något. Men det finns där.
Samtalets betydelse
Det är därför det är så bra att prata om böcker, filmer etc. Speciellt om du lär dig ett språk. På bibliotek finns ofta läsecirklar. Där har du chansen att få prata om böcker med andra.
Och så kan vi ju snacka här förstås :-)
Helly Hansen
Helly Hansen gör varma och tåliga kläder. De passar när man är utomhus, till exempel när man kör scooter. De passar sämre på litterära uppläsningar på bokhandlar i Stockholm. Huvudpersonen i boken kommenterar det explicit.
Har du exempel på kläders symbolvärde i dina sammanhang?
Folkkärt och dansband
Vad trendigt folk lyssnar på i Stockholm vet jag inte. Boken ger inte heller några exempel. I byn i Norrland verkar man gilla Jerry Williams. Han var en oerhört populär sångare. En enkel arbetargrabb i läderjacka som sjöng rock’n roll. Du lär inte höra Did I tell you that I love you på inneställena i Stockholm.
En annan artist som nämns är Gunnar Wiklund. Honom känner jag inte till. Kanske är/var han mer populär norröver. Att döma av låten Känn dej lite happy pratar vi inte om det senaste hetaste bland kidsen 😁.
I byn lyssnas det också på dansband. Jag har säkert nämnt det innan. Dansband är en oerhört stor genre i Sverige, särskilt på mindre orter och landet. Det är musik man ska dansa till.
Av någon anledning har den här musikformen oerhört låg status. Och visst, texterna är ofta sentimentala och pekorala, ibland direkt fåniga. Det är å andra sidan många poptexter i andra genrer. I boken refereras i alla fall banden Vikingarna och Sven-Ingvars. Det är tecken på att vi är långt från det coola och trendkänsliga.
Tidsmarkörer
I boken nämns Konsumbutiken och varuhuset Domus. Butiksnamnet Konsum är i princip helt utbytt med namnet Coop. Domus finns inte längre. Det var en varuhuskedja i Sverige. Det nämns att en av de äldre jobbade på deras avdelningar för damkläder. De här butiksnamnen signalerar för mig nostalgi och äldre tider.
Dessutom var både Konsum och Domus del av något som heter Kooperativa Förbundet (Coop är det fortfarande). Kooperation är en ägandeform där medlemmar tillsammans äger en verksamhet. Jag kan inte jättemycket om det här. Förr i tiden tror jag att de som var medlemmar i en Konsumbutik hade känslan att det var deras butik på något sätt. För mig blir det en symbol för ett svunnet och mer kollektivt sinnat Sverige
Den här biten låter som ett ämne för en egen artikel. Skulle det vara intressant?
Så för att avrunda…
så finns det en massa tecken att avtäcka i en bok, en film, ett konstnärligt verk. Det kan vara svårt att se tecknen om kulturen är ny för en.
Och kanske läste farmor Allers eller Året runt. Hon var intresserad av matlagning, kläder och trädgårdsskötsel. Jag tror alla de sakerna täcktes i de tidskrifterna. Jag vet också att hon tyckte om att läsa romaner, i alla fall så länge synen tillät. Jag har inte koll på detaljerna men tror att hon hade en bred smak. Även om det finns olika världar och symboler för status och identitet så är människor mer komplexa än så och många rör sig mellan flera sammanhang.
Och nu börjar det bli hög tid att skicka iväg det här brevet. Jag skickar med två låtar du kan lyssna på om du vill börja dagen med lite dansband.
Önskar dig en folklig söndag!
/Kalle