Förra brevet handlade om att sätta mål och utvärdera systematiskt.
Det är säkert jättebra och något vi behöver göra i många situationer. Eller i alla fall verkar det hjälpa många människor så det är bra att fundera på när det kan hjälpa oss. Men nu tänker jag föreslå motsatsen:
Ta det som det kommer! Följ din intuition, så kommer det gå bra.
Inom filosofin pratar man om dialektik när man ställer motsatser mot varandra och låter dem samverka. Så det här blir lite dialektiskt
Du som läser detta försöker lära dig eller förbättra din svenska på något sätt, eller hur? Du kanske bor här, planerar att flytta hit eller har blivit intresserad av svenska språket av någon annan anledning. Jag gissar att du gör grejer. Kanske studerar du på sfi. Eller studerar själv. Läser böcker. Lyssnar på radio. Kollar på tv-serier. Gör en praktik eller jobbar. Pratar svenska i olika sammanhang. Jag gissar att du hör svenska i vardagen på olika sätt. Förmodligen finns det en massa svenska i ditt liv. Rimligen kommer det här göra att du både kan säga mer själv och förstå mer.
Kan det vara så att allt är lugnt? Kan det vara så att allt kommer bli bra och du kommer nå den nivå du vill om du bara ger det tid? Du kanske inte behöver sätta några särskilda mål eller utvärdera något. Du kanske bara kan fortsätta precis som du gör och ta en fikapaus ibland.
Fundera på ditt liv och hur du har lärt dig saker. För mig är det så att vissa saker har jag lärt mig utan att tänka på det. Jag har bara gjort och blivit bättre. Andra saker har byggt på tydliga mål. Det har inte hänt av sig själv. Är det så för dig också?
Frågan är då hur det är med svenskan. Behöver du planera så mycket? Behöver du struktur, planering och delmål för att det ska funka? Eller skulle det bli bättre om du slappnar av, har kul och låter svenskan komma i sin egen takt.
Jag vet inte vad som är rätt för dig. Det kan också vara olika i olika faser av livet. Men jag tror det finns en balans att reflektera över här. Ibland kan man försöka för hårt. Man blir mindre effektiv av ansträngningen. Man blir stressad, spänd, självkritisk och stängd. Det kan hända. Jag vet inte om det har hänt dig.
Så för att ta inspiration från en annan gammal filosof så kan vi tänka på Aristoteles. Han är inte heller ensam om den här tanken men han pratade i alla fall om den gyllene medelvägen (vi behöver ingen filosof till det här men det är alltid kul att hänvisa till någon gammal grek. Blir lite tjusigt, inte sant?). Den gyllene medelvägen är att hitta någonting mellan två ytterligheter. I vårt exempel skulle det kunna vara att å ena sidan studera svenska slaviskt 8 timmar om dagen och försaka alla andra delar av livet och å andra sidan inte lägga någon tid på det och tänka “att det löser sig” utan att göra någon ansträngning alls. Går det att hitta en lagom mittpunkt mellan de två? Det skulle Aristoteles rekommendera, tror jag. Det skulle vara en dygd, med hans jargong.
Så det är väl balansen mellan anspänning och avspänning, mellan överansträngning och lättja, som jag försöker fånga in. Det kan säkert se olika ut för olika människor. Det kan säkert se olika ut för livets olika områden också. Kanske har du en bra rutin för din träning som gör att det flyter på utan att du behöver tänka (det har inte jag). Kanske behöver du anstränga dig lite mer med språket eller tvärtom slappna av mer och lita på processen.
I avslappningen kommer också din intuition in, det man ibland kallar magkänsla. När man sätter mål och utvärderar är man (eller försöker vara) rationell. Det handlar om mål och metod. Det ska vara effektivt och nyttigt. Ibland kan du gå mer på feeling, välja något som känns bra, verkar rätt eller att du bara har en känsla att något är spännande eller fruktbart på något sätt. Du kanske inte kan argumentera rationellt för varför du ska göra just den saken, men magen säger att det kommer ge något. Magkänslans signaler blir tydligare när vi är avslappnade tror jag.
Så för att nu hålla mig till tesen i det här brevet. Testa att vara lite slappare med språkinlärningen ibland. Du kan göra det en dag bara. Istället för att följa ditt schema för egenstudier kan du bara lyssna på någon låt eller slöläsa på internet eller bara tänka för dig själv på svenska. Eller ge din hjärna totalt paus från svenskan en dag eller en vecka. Pröva helt enkelt “det löser sig”-attityden ibland. Vissa saker bearbetas bättre när man kopplar av och tänker på annat. Hitta ditt sätt att slappna av även med språket och språkinlärningen. Hitta en balans mellan ansträngning och vila. Jag tror det kan vara till hjälp för många.
Och som vanligt vill jag tipsa om medlemskapet i Snacka med Kalle. Det är också ett sätt att få mer svenska i ditt liv utan att anstränga dig så mycket. Du får ett mejl eller något annat från mig varje dag. Du kan välja vad du vill läsa och vad du också vill svara på. Vi har trevliga diskussioner om allt från filosofi till nostalgiska minnen. Det blir en bredd av ämnen utifrån vad jag tänker på och vilka förslag jag får från medlemmarna. Testa en månad om du vill. Det kostar bara ca 50 kronor i månaden, som en stor stark på Andra långgatan.
Hmm. Hoppas jag fick fram min poäng. Jag skrev det här brevet mer på känsla än efter en tydlig struktur. Du kanske inte alls håller med. Det är ju en förträfflig chans att ge din syn på saken med dina argument. Eller kanske har du en erfarenhet att dela med dig av. Hur hittar du balansen mellan rationalitet och intuition i ditt liv? Hur funkar det när det gäller språkinlärningen. Finns en massa saker att diskutera här.
Eller så tar du det lugnt och slappnar av istället
Oavsett vad du väljer hoppas jag att du har en skön söndag!
/Kalle
PS. Dagens låttips är låten Drama av gruppen Gula Blend. Ur refrängen “jag vill ju bara ha det enkelt, jag vill ju bara ha det bra”.
Jag vet av erfarenhet att det kan vara mycket fördelaktigt att ta en paus från att lära sig ett språk.