Gör det enkelt
Pappas enkla pedagogik som inspiration. Min pappa är väldigt duktig på att förklara på ett enkelt sätt. Här ger jag några tips om hur du kan förenkla för dig själv när du studerar.
Min pappa har en pedagogisk ådra. Han hjälpte mig mycket med skolan när jag var barn. Speciellt var det naturvetenskapliga ämnen. Han studerade till civilingenjör på Chalmers i Göteborg.
När jag hade problem med en matteuppgifter, skapade pappa nya uppgifter, så att jag och min bror kunde förstå. När jag hade svårt med begrepp inom fysik förklarade han tålmodigt.
Han berättade om sina föreläsningar om strålningsfysik för röntgensjuksköterskor. Han försökte göra det enkelt och fokusera på det viktiga. En läkare sa en gång: ”det är första gången jag lyssnar på en sjukhusfysiker som inte använder en enda matematisk formel”. Efter Chalmers, blev pappa sjukhusfysiker. Det är en specialisering mot strålningsfysik på sjukhus.
Pappas jobb var spännande för mig som liten. Det var konstiga maskiner som kunde mäta strålning - det här konstiga osynliga som finns runt oss hela tiden. Det var blyburkar, blyförkläden och tunga blydörrar. Det var stora gamla datorer som skrev ut långa papper med mätresultat. Det var radioaktiva lavar i Gävle efter Tjernobyl-olyckan.
Och så undervisade pappa. Han har undervisat sjuksköterskor och läkare. Senast undervisade han tullpersonal som ska röntga lastbilar. På hans anslagstavla på Sahlgrenska sjukhus i Göteborg, där han jobbade hela sin karriär, hängde en lapp med ett citat. Det var den danska filosofen Søren Kierkegaard som hade sagt:
Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än hon gör, men först och främst förstå det hon förstår.
Det där tycker pappa är viktigt: att möta människor där de är. Citatet fortsätter så fint att jag vill ta med resten:
Om jag inte kan det hjälper det inte om jag kan och vet mera. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan, så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och vill egentligen bli beundrad av den andra istället för att hjälpa henne. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att härska utan att tjäna. Kan jag inte detta kan jag heller inte hjälpa någon."
All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet. Det är tunga ord. Ödmjukhet börjar med att lyssna, som jag alltid tjatar om.
Kunskap är också viktigt. Pappa brukade alltid berätta om sin kompis på Chalmers. Han var duktig på matte och valde att bli lärare. Han sade att man måste förstå något på en mycket högre nivå för att kunna förenkla det till en lägre nivå. Jag tror det ligger mycket i det.
Ett annat av min pappas favoritcitat är: ”Allt som är förenklat är lögn. Allt som inte är förenklat är oanvändbart.” Vi behöver förenkla teorier och begrepp för att kunna använda dem. Jag tror det gäller språk också.
Jag tror att förenkling är vägen när du sitter fast. Språk är komplicerade. Att lära sig språk är komplicerat. Det är lätt att bli överväldigad. Försök dela upp saker och ta en sak i taget:
Du kan fråga dig själv: behöver jag förstå allt nu? Behöver jag förstå alla ord? Behöver jag förstå all grammatik? Finns det något som kan vänta? Kan jag begränsa antalet saker jag försöker förstå samtidigt
Om du känner dig överväldigad hjälper det att skriva ner saker. Skriv gärna på ett papper. Vilka saker vill du lära dig? Vad behöver du träna på. Skriv ner det. Har du skrivit några stora saker på pappret? Grammatik, till exempel? Idiomatiska uttryck? Kan du dela upp det? Kan en del bli mindre. Du kan välja att träna på objektspronomen. Du kan leta efter tre nya idiomatiska uttryck. Eller två. Eller ett. Det viktiga är att du tar konkreta steg i riktning mot ditt mål. Bli bättre på en del inom det område du vill förbättra.
Försök uttrycka svåra saker på ett enklare sätt. Hitta dina egna ord. Fråga dig själv: hur skulle jag förklara det här för en yngre person. Bli som min pappa. Hitta en förklaring utan matematiska ekvationer. Du kan bli din egen lärare. Du kan också be en lärare att förklara något för dig på ett enklare sätt. Försök hitta förenklingar som är användbara för dig.
Vi stannar där och gör det inte svårare i onödan. Kul att se hur pappas inspiration har påverkat hur jag ser på undervisning och pedagogik.
Dags att tänka efter:
Finns det en sak du kan göra enklare i ditt liv nästa vecka? Ett enkelt sätt är att skriva ner några saker på ett papper. Titta på det du har skrivit ner och se om du får några idéer.
Pröva att stanna upp några gånger under veckan, när något känns svårt. Du kanske läser en svår text. Fråga dig själv om det finns något du kan göra för att underlätta för dig själv.
Att göra svåra saker utvecklar oss. Men allt måste inte vara svårt. Och saker måste inte vara onödigt svåra.
Jag hoppas att du får en enkel vecka.
/Kalle
🌸
Hej Kalle,
Din pappa är en förebild i Sverige.
Mvh/ Fatma