Hur kan du leda dig själv?
Självledarskap och språkstudier. När du studerar ett språk behöver du göra prioriteringar och använda din energi på ett klokt sätt så du orkar fortsätta studera.
I onsdags pratade jag med Edvin om självledarskap. Det är konsten att leda sig själv. Vad är poängen med det? Jag tror det enklaste argumentet är så här:
göra mer av det roliga i livet
göra mindre av det tråkiga
Vi ska prata mer om det strax. Men jag vill börja med språket. Du som läser det här vill träna din svenska. Eller hur?
En massa ord med själv
Edvin använde en massa ord som börjar med själv. Du tar en känsla eller ett beteende och sätter själv framför. Då handlar det om just DIG. Och du är väl den mest intressanta här eller? 😄
Jag hoppas du känner självkärlek. Det betyder att du älskar dig själv. Det är en bra grej (i lagom doser 😉). Sen hoppas jag att du har självkänsla, att du känner att du är värd något, bara för att du är du. Lägg till självförtroende. Du känner att du kan. Perfekt 👌.
Kan vi krydda med lite självinsikt, att du förstår dig själv. Och smaka av med självtillit, att du litar på dig själv. Sen garnera med självacceptans, att du accepterar dig själv.
Har du alla de här ingredienserna blir det en nyttig måltid. Tänk om vi kunde köpa dem i mataffären!
Här kommer några fler ord med själv:
🙂 självhjälp
🙂 självrespekt
🙂 självaktning (≈självrespekt)
🙁 självkritik
🙁 självförakt
Det räcker med två negativa, tycker jag. Annars blir det för deppigt. Men du fattar principen va? Det finns många fler ord som börjar med själv. Kika på www.svenska.se för att hitta fler.
Självmedkänsla
Kanske du tänker: men jag har inte självförtroende. Eller: jag litar inte på mig själv. Du är inte ensam. Ta en sekund och träna lite självmedkänsla. Det är inte lätt att vara människa. Ibland tycker vi inte om oss själva. Ibland har vi dåligt självförtroende. Det är normalt.
Terapeuten Kristin Neff sammanfattar självmedkänsla i tre steg:
erkänn att du har den negativa känslan
påminn dig om att många känner likadant. Du är inte ensam.
Gör någonting aktivt för att du ska må bättre. Ta hand om dig själv på samma sätt som du skulle ta hand om en kompis. Säg snälla saker till dig själv.
Det här är förstås svårt. Är du bättre på att vara kritisk mot dig själv? Är det svårare att vara snäll mot dig själv? Du är inte ensam. Så är det för många. Den goda nyheten är att du kan träna på att vara snäll mot dig själv. Till exempel när du tränar språk.
Självmedkänsla när du tränar svenska
Att träna språk kan lätt göra dig nedslagen. Det är svårt. Det är så många olika saker. Det finns så mycket annat som måste göras. Det är omöjligt att göra det perfekt. Ibland går det bra. Ibland går det bara dåligt. Du hittar inte orden. Du hittar inte tiden. Du lyckas inte prioritera bland alla saker du kan träna på.
Då behövs lite självmedkänsla. Acceptera att det känns kass (=dåligt). Tänk på alla andra som har samma känsla just nu. Säg något snällt till dig själv. Tänk på en gång när du lyckades med något. Tänk på en gång när du fick en komplimang för din svenska. Behandla dig själv som en kompis. Vi behöver vara snälla mot oss själva när vi försöker göra något svårt. Ta en kort paus. Rör lite på dig. Fortsätt sedan träna med dina snällaste tankar om dig själv bredvid dig.
Självtillit
Edvin pratar i liven om självtillit. Det betyder att lita på sig själv. Det finns ett bra sätt att stärka din självtillit: gör det du säger att du ska göra. Din kompis blir inte glad om du bryter dina löften. Du funkar likadant. Du är en dålig kompis mot dig själv om du bryter dina löften mot dig själv.
Tänk på det här när det kommer till språkstudier. Du kanske tänker att du ska göra läxan imorgon. Eller bestämmer dig att träna tio ord varje dag. Men när imorgon eller varje dag kommer känns det för jobbigt och svårt. Du skjuter upp det till nästa dag. Det händer oss alla och är inget konstigt. Problemet är att det förstör din självtillit. Om det blir ett mönster att säga en sak men göra något annat slutar du lita på dig själv.
Jag frågar Edvin vad man ska göra om man har dålig självtillit. Börja göra det du säger att du ska göra, svarar han. Börja med små saker. Det är bättre att lova något litet och hålla det. Då tar självtilliten ett litet steg framåt. Med många små steg kan du gå en lång väg.
På svenska kan man kalla det att sänka ribban. Det kan vara negativt att kräva för lite av sig själv. Det kan vara positivt att ställa mindre, realistiska mål som du klarar av. Så sänk ribban lagom mycket. Börja med ett hinder du kan hoppa över och höj ribban lite i taget. (Metaforen kommer från sporten höjdhoppning. Det man hoppar över kallas ribba)
Självkritik (lyssna inte på den!)
Edvin pratar också om alla negativa tankar vi kan ha om oss själva. Det hör jag ofta från mina elever. "Jag glömmer allt". "Jag är inte bra på svenska". "Jag kan inte skriva". Tanken kan vara sann eller falsk, lite sann eller lite falsk. Problemet är att den fastnar i huvudet, sänker din motivation och gör studierna tråkiga.
Det finns ett trick dock. Tänk att du inte är tanken. Tanken är som en annan person eller en röst. Den kan få prata men du måste inte tro på den. Du behöver inte fångas av röstens berättelse om vad du kan eller vem du är. Säg till rösten: "ja ja, jag hör dig, men jag hinner inte prata med dig just nu. Jag behöver studera."
Det finns en massa olika tekniker för att träna på det här. Det finns meditation, mindfullness eller till exempel ACT som min bror är intresserad av. Har du ett bra sätt att inte fastna i självkritik? Skriv en kommentar så kan vi diskutera mer och tipsa varandra.
Självledarskap
Att lära sig ett språk är en lång och ibland jobbig process. Du behöver ha tålamod och fortsätta träna. Resultaten kommer inte av sig själv. Här har jag pratat om några saker som kom upp i liven med Edvin. Han pratade om mycket annat. Det finns mycket mer att säga. Meningen med de här breven är bland annat att stötta dig i den processen. Jag vill att det ska kännas som en klapp på axeln och ett vänligt hejarop en gång i veckan: "du är okej, du klarar det här".
Jag avslutar det här brevet med den här videon. Den påminner om att det är viktigt att fira framgångar också. Säg "bra gjort!" till dig själv minst en gång per dag.
Hoppas du får en riktigt fin vecka. Tipsa en kompis om mitt brev om du gillade det du läste.
/Kalle
Hallå Kalle, tack för ditt brev !! Ett oerhört angeläget brev som beskriver ett känt problem hos människor när det gäller självkärlek och självtillit. Det finns ingen tvivel om det faktum att det är hårt att acceptera våra nackdelar och fly från dessa negativa känskor som är förknippade med det. Nyckeln är att ha ett bra stödsystem som består av människor som du kan lita på. Precis som du sa, måste man vara snäll mot sig själv och komma ihåg att steg för steg kommer man att klara sig med det som man eftersträvar. Man måste bryta dåliga mönster och börja en ny rutin som kommer att hjälpa en. Ändringen ska inte komma under nattern utan att komma efter många små steg man gör varje dag. Framgången består av olika bakslåg.
Hej Kalle!
Tack för ditt brev, personen bredvid oss är mycket viktigt när man går mot ett mål. Vem jobbar man med ? Vem lever man med ? Vem umgås man med ? T. Ex på min arbetsplats jag har en chef som vill ha och har % 100 procent kontroll på allt och självklart hon missar eller glömmer beställa det som vi behöver det är en del av livet och ingen är perfekta i det här livet, jag har visat framfötterna och tog över beställning på grönt men ändå hon vill göra själv när hon är på plats jag beställer bara när hon är borta, flera gånger jag gick hos henne för att underlätta hennes arbetsuppgifter hjälpa henne med beställningen för att hon kan släppa lite tankarna och lugna ner sig lite men tyvärr hjälpte inte hon bara sa vi går igenom sen och tackade. Och när det blir så jag började fråga mig själv varför jobbar jag här? Vad är det för målet i det här arbetsplatsen? Ska jag bara komma hit för att göra dem tråkiga arbetsuppgifterna ? Jag blir mer uppmuntrade när dem litar på mig och ger mig mer ansvarig men tyvärr blev inte så hoppas hon förändrar sig annars jag ska byta min arbetsplats. 🤗
Önskar alla en fin vecka