Hur kan AI hjälpa oss att studera svenska?
Vi kan ju börja med att fråga Chat GPT:
Jag prövar den här prompten:
“Ge mig tre förslag på hur jag kan studera svenska med Chat GPT!”
Här är svaret:
Konversationsträning: Du kan öva på din svenska genom att ha konversationer med mig. Fråga mig om olika ämnen, be om feedback på dina meningar och utmana dig själv genom att uttrycka dig på svenska så mycket som möjligt.
Grammatik- och ordförrådsträning: Be mig om förklaringar av svenska grammatikregler och om att ge exempel på olika ord och deras användning i meningar. Du kan också be mig om synonymer eller översättningar för att bredda ditt ordförråd.
Översättningsövningar: Ge mig meningar eller texter på ditt modersmål, och be mig översätta dem till svenska. Detta hjälper dig att förbättra både din förståelse av svenska och din förmåga att uttrycka dig på språket.
Inga dåliga förslag. Det är en början. Vi kan göra mycket mer dock. Det ska vi diskutera i den här artikeln. Jag ska också ge förslag på hur du kan skriva bättre prompter.
Jag gissar att de flesta har testat AI på något sätt. Fundera ett ögonblick. Hur har du använt AI för dina studier så här långt?
Början på texten ger ett viktigt förslag på hur du kan använda AI-verktyg som Chat GPT. Du kan be den att förklara hur den kan hjälpa dig.
Du kan också be om hjälp med att skriva bättre prompter:
Att vara specifik är ett första viktigt tips. Säg på vilken nivå du vill träna. Berätta vad det är du vill öva. Förklara hur du vill att AI:n ska svara.
Ett bra sätt att lära sig mer om AI är att bli medlem i Snacka med Kalle. Där diskuterar vi ofta hur man kan använda AI för att träna. Klicka på länken för att läsa mer om det.
Jag fick ett bra tips från en medlem där. Han ber Chat GPT att rätta hans meningar. Sen ber han AI:n att sammanfatta det den rättat och förklara rättningarna.
Smart! Ofta kan du få ut mer av AI:n om du skriver prompter i flera steg.
Det finns ett problem dock. Chat GPT, Gemini och så vidare kan svara fel. Därför måste man vara lite kritisk. Den kan hjälpa till med en massa saker. Men man måste kolla om man tycker svaret är rimligt. Eller så kan man fråga någon, till exempel mig.
Vi hade ett roligt exempel i medlemschatten för ett tag sedan. Det finns ett gammalt ord från en Astrid Lindgren-bok: killevippen. Det betyder ungefär: det var nära ögat. Chat GPT förklarade att det var ett slangord för snopp 🙃. Sådana svar kan man kalla hallucinationer. Det är när AI:n hittar på något när den inte har någon relevant information om det man frågar den om.
Här kommer några fler tips. Du kan be AI:n om exempel på specifika saker som grammatik eller vissa ord. Du kan till exempel skriva: “ge mig tre exempel med tempuset pluskvamperfekt”. Sen kan du prompta: “förklara hur pluskvamperfekt fungerar i svenska med hjälp av exemplen”. Vill du fortsätta kan du be den ändra ordföljden i samma exempel. Och så vidare. Du kan leka med en del av språket för att se exempel och få förklaringar. Du kan också skriva:
“Ge mig tre övningar på pluskvamperfekt för att kolla om jag har förstått”.
En AI kan alltså funka som din egen lärare. En lärare som inte blir trött, tappar tålamodet eller måste ha fikarast.
Din “lärare” kan också svara på frågor som “vad betyder det idiomatiska uttrycket ‘fastnat med skägget i brevlådan?’”. Kan du få med lite av sammanhanget blir förmodligen förklaringen bättre. Kolla om förklaringen passar med sammanhanget i vilket fall. Här kan AI:n vara mer svajig (mindre exakt) i sina förklaringar.
Slutligen tänkte jag ge några tips om hur du kan prompta bättre. Tipsen kommer från Jeff Su på YouTube. Det här är en sammanfattning. Jeff säger att man ska tänka på sex saker när man promptar. Du behöver inte alltid använda alla delarna men ibland blir det bäst om du ger den alla sex. Här kommer en punktlista med exempel.
Uppgift: Skriva vad AI:n ska göra och börja med ett imperativ: “skriv en text om…”, eller “förklara den här meningen” till exempel.
Kontext: Förklara sammanhanget. Det kan till exempel vara din situation: “jag är en sfi-elev som behöver hjälp att skriva grundläggande texter och jag har inte mycket erfarenhet av att skriva innan” eller “företaget jag jobbar på håller på att försöka nå ut på sociala medier och behöver skriva captions som passar målgruppen”.
Persona: Berätta vilken person AI:n ska svara som. Vill du att AI:n ska låtsas vara en lärare, en kompis, en ung människa, en svensk statsminister eller kanske Kalle Cederblad? Har AI:n ett visst yrke eller en viss erfarenhet? Du kan till exempel skriva så här: “du är en erfaren sfi-lärare som undervisar i att skriva vardagliga texter. Du är noga med stavning och grammatik men kopplar alltid dessa saker till effektiv kommunikation”. Berätta för AI:n vem du vill att den ska vara.
Exempel: Om du vill att AI:n ska ge dig en viss typ av svar kan du ge den ett exempel på det du vill att den ska skriva. Vill du träna på att skriva insändare kan du ta med ett exempel på en insändare i din prompt. Skriv bara: “det här är ett exempel på en sådan insändare som du ska skriva” och skriv in exemplet efter det i prompten.
Format: Vill du ha en text, en punktlista, en tabell, en graf eller en dikt? Skriv vilket resultat du vill ha, till exempel: “presentera ditt svar som en punktlista”.
Ton: Hur ska AI:n svara? Ska tonen vara avslappnad, formell, trevlig, sur, som en tonåring, en pensionär eller som en känd person? Till exempel: “skriv den argumenterande texten i Olof Palmes retoriska stil”. Det sägs att det funkar bäst med kända personer.
När du vill ta kontrollen över vilken typ av svar du får från AI:n kan du alltså ta med alla delarna i din prompt. Här kommer ett exempel:
Skriv en insändare om att elever ska få använda AI för att skriva texter i skolan (uppgift). AI är ett nytt fenomen i svensk skola och många är fortfarande osäkra eller skeptiska till om det är bra (kontext). Du är en pedagogisk forskare som är expert på teknik i skolan (persona). Här är ett exempel på hur samma forskare skriver om ett annat ämne: “Laptops i skolan är ett hett debattämne. Många uttrycker oro för att elevernas förmåga att ta anteckningar för hand kommer försämras. Att skriva för hand stärker också minnesförmågan bla bla bla, exemplet kan vara långt (exempel). Skriv en text med rubrik, inledning tre stycken med argumentationen och en kort avslutning (format). Skriv i formell men inte överdrivet akademisk ton som en professor vid Uppsala universitet skulle göra (ton).
Kopiera prompten och testa i Chat GPT eller Gemini. Du kan också anpassa prompten eller skriva en egen enligt samma mönster.
Jag tror att vi lär oss att använda AI bättre genom att testa oss fram och diskutera med varandra. Börja direkt. Pröva något och berätta om det i en kommentar. Fråga om du är osäker och vill ha tips.
Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan använda AI i dina studier och resten av livet. Sätt igång och testa. Det är kul!
Nu ska jag fråga Chat GPT om den tycker att jag har missat något i texten 😁
Först fjäskade den bara och sa att allt var bra men med lite tjat fick jag några förslag. De kan vi utveckla i kommentarerna eller i en senare text.
Hoppas du fick några bra idéer från det här mejlet och att du testar något nytt med AI nästa vecka. Välkommen att dela med dig av det du upptäcker här.
Och ha en riktigt go söndag!
Hej Kalle.
Jag har bott i Sverige i lite mer än 2 år nu, och jag började använda ChatGPT för att korrigera mina texter. Faktum är att det var en kille här i kommentarerna som tipsade, och jag tyckte att det var en superbra idé. Nu jobbar jag som ekonomiassistent och använder ChatGPT för att hjälpa mig på jobbet. Jag är utbildad ekonom i mitt hemland (Brasilien) och fokuserar nu på att lära mig ekonomiska begrepp på svenska, som jag brukar stöta på i arbetet. ChatGPT hjälper mig också när jag behöver maila kunder.
Ha en härlig söndag!
Jag skulle älska att ha svenska lärare som vill ha fika med mig! Haha! Men, chatGPT kommer att bli nog. Bättre än, om vi hade en kurs i ett konditori! Bakverk kan funka att hjälpa lära oss språk,eller? Hmmm, jag tror att jag har något slags bakverk i frysen.