Medglädje och bubbelhopp
om att vara glad för andras skull och att möta nya perspektiv - det hänger inte ihop, jag vet 🙃, men jag kände för att skriva om de orden
Jag träffade min bror och hans kompis efter konserten med soulartisten Kaah igår. De berättade entusiastiskt om hur det hade varit. Jag kände mig glad för deras skull. Jag känner igen känslan efter en riktigt bra konsert. Man känner sig uppfylld (= djupt tillfredsställd) och entusiastisk. Det är också en känsla av gemenskap tror jag, känslan att ha delat något fint med de andra i publiken.
Deras glädje blev min glädje. Eller kanske deras glädje väckte associationer till glädje som jag själv har känt tidigare. Psykologerna får förklara exakt hur det funkar. I alla fall kan man kalla det medglädje, att glädjas med någon annan.
Det finns en poäng för oss som lär sig svenska. Ge mig några minuter 😁
Medglädjen är syskon till medlidandet, att känna med någon annans smärta och lidande. Vi är fina på det vi människor, att plocka upp varandras känslor. Vi kan leva oss in i hur andra har det. Vi kan dela glädje och sorg. Det är rätt fantastiskt när man tänker på det. Våra liv kopplas ihop på det känslomässiga planet hela tiden. Det går nästan automatiskt.
Jag antar att man kan öva på medglädje precis som man kan öva på medlidande. Det finns buddhistiska munkar som sitter och “tränar medlidande” varje dag. Jag minns inte exakt vad det heter. Någon som vet? Det finns forskning som visar att delar av hjärnan utvecklas (den växer) när de tränar på det sättet. Det är sådana delar av hjärnan som hjälper oss att hantera stress och smärta. Rätt coolt! (Jag borde ha en källa på det här. Jag minns bara att jag hörde det i en intervju med psykologen Kristin Neff som har forskat mycket på medlidande.)
Hur skulle en övning i medglädje se ut? Jag tänker mig att ett bra steg är uppmärksamhet. Om man uppmärksammar när man känner sig glad för någon annans skull, blir känslan tydligare. Jag tror det kan vara bra att uttrycka det till den andra personen också. Om man tänker på det oftare gissar jag att man hittar fler tillfällen att känna medglädje.
Människor omkring oss upplever små segrar, framgångar och positiva upplevelser hela tiden. Lägg märke till dem och benämn dem, när det passar. Väldigt enkla fraser uttrycker medglädje implicit eller explicit:
Grattis!
Vad härligt det låter!
Vad glad jag blir för din skull!
Och vad har det här med att lära sig svenska att göra? Förra veckan skrev jag om att lära sig tillsammans. Att dela varandras glädje och framgångar i utmaningen att lära sig svenska, tror jag kan vara ett superbränsle i inlärningsprocessen. Om du studerar i skolan finns det många chanser att fira när någon lyckas med något. Det skapar en positiv atmosfär och kan ge alla en känsla av att det går att komma framåt.
En viktig sak tror jag är att se att alla göra framsteg i sin takt och relativt till sin nivå. Någon kan ta stora steg framåt snabbt. För andra går det långsammare i mindre steg. Det handlar om framsteg i båda fallen och det går att glädjas åt båda.
Vill du få fler chanser att känna medglädje tillsammans med andra kan du bli medlem i Snacka med Kalle. Läs mer här!
Ett annat ord jag kom att tänka på i veckan är ordet bubbla. Jag läste ett inlägg om nyordet bubbelhoppa och tänkte att det är intressant för oss. Nyordslistan tas fram av Språkrådet varje år. Du kan läsa listan för 2023 här. Bubbelhoppa finns med på listan och handlar om att byta sammanhang för att få nya perspektiv och möta människor med andra kunskaper och erfarenheter än en själv.
Att vara i en bubbla handlar om att bara träffa människor med samma åsikter och perspektiv som en själv och att läsa artiklar och inlägg på sociala medier som bekräftar ens världsbild. Man pratar särskilt om det i sociala medier. Delvis handlar det om att algoritmerna i sociala medier försöker visa oss innehåll vi tycker om. Om vi börjar följa vissa personer kommer vi få förslag på fler inlägg med liknande åsikter och perspektiv. Det kan leda oss till att tro att “alla” tycker på det sättet eller har de åsikterna. Det blir en form av social segregation. När det händer på nätet kallar vi det ibland för filterbubblor.
Du kan säkert känna igen det från det vanliga livet också. Tänk på när du gick i skolan eller på en arbetsplats. Det är väldigt vanligt att människor delar upp sig i grupper utifrån att man känner att man är lika på något sätt. Det blir små bubblor i den större gruppen.
Har du upplevt såna här bubblor i skolan eller arbetslivet?
Bubbelhoppa betyder då att medvetet försöka ta sig ur sin bubbla. Man försöker träffa människor som är annorlunda än en själv. Man läser texter och tittar på filmer som konfronterar en med andra sätt att tänka och se världen. Att flytta till ett nytt land borde vara ett väldigt stort bubbelhopp för de flesta.
Har du något eget exempel på när du bubbelhoppat? Lärde du dig något speciellt av det?
Det är roligt med de här nya orden som uppstår i samhället. Kolla gärna in nyordslistan och se om du hittar någon favorit 😀. Det finns ett quiz du kan göra också.
Och kom ihåg att uppskattning och medglädje är bra för alla. Träna gärna här. Om du ser en kommentar som du tycker om eller inspireras av, skriv det. Vi kan knappast uttrycka för mycket uppskattning. Och vi behöver alla energistöd när vi lär oss nya saker. Försök uttrycka uppskattning varje dag, på jobbet, i skolan och i ditt privatliv förstås. Jag säger det lika mycket till mig själv. Det är lätt att glömma när huvet är fullt av en massa tankar och stress.
Har du läst ända hit? Det uppskattar jag verkligen och tar det inte för givet. Jag är glad för alla som läser och lär sig med mig. Om du har några frågor är det bara att skriva en kommentar eller svara i ett mejl.
Hoppas du får en lugn söndag, en fin start på veckan och så ses vi nästa söndag.
/Kalle
Vilket roligt jobb att hita på nya ord! Önskar att det var mitt jobb. Jag gör det redan dagligen . Jag behöver en löneförhöjning 😂😆
Fantastiskt...