Med en milstolpe menar vi ett viktigt delmål. Det är något som visar att man är på rätt väg och har kommit en bit. Rent konkret betyder det en stolpe eller sten längs vägen som visar att man har gått en mil.
Ett avslappnat brev lanserades 30 oktober 2022. Sedan dess har jag skickat ut ett brev varje söndag. Med något enstaka undantag har alla brev skickats ut klockan 9. Det tycker jag är värt att fira.
Planen är att fortsätta ett år till. Eller varför inte tio.
Gillar du att skriva? Jag kan verkligen rekommendera att skriva regelbundet. Hitta en anledning att skriva något varje vecka, eller varje dag. Jag tycker det är roligare om det finns en läsare i andra änden. Det känns mer meningsfullt så. Du kan också starta en blogg här. Jag lovar att prenumerera.
En fördel är att man automatiskt går och funderar på ämnen och formuleringar. Det liknar hur en fotograf alltid ser motiv och möjliga bilder. Det skärper uppmärksamheten. Det är en form av övning i närvaro.
För mig är skriva också ett sätt att tänka. Att formulera sig tvingar en att stanna upp. Man får chansen att fånga sin tanke i en exakt mening. Ibland går det fort, nästan av sig själv. Ibland är det mödosamt. För mig är det för det mesta en känsla av frihet. Det är en möjlighet att associera fritt och hitta kopplingar mellan olika saker i livet.
De här texterna försöker jag skriva ganska lätta men inte för lätta. En sak jag tänker på är att inte använda för många svåra ord i samma mening. Ett svårt ord är okej, men då ska du som läser få chansen att fokusera på det. Samma med fraser och idiomatiska uttryck. Jag försöker också undvika jättelånga meningar. Oftast är en huvudsats och en bisats lagom, inte mer.
Texterna jag skriver för Snacka med Kalle kan vara lite svårare dock. De som är medlemmar är på ganska hög nivå. Fundera på att bli medlem om du vill ha en extra utmaning. Då får du texter om varierade ämnen, fler tips om att kommunicera på svenska och även chansen att snacka live med mig. Klicka på knappen längst ner för att bli medlem .
Som du kanske vet tycker jag om poesi. En fördel med ganska korta meningar är att rytmen blir tydlig (en fördeeel me ganska korta meeeningar ä att rytmen bli tyyydlig). Det tycker jag om. Tänker du på rytm när du läser och skriver? Ett bra sätt att lära känna ett språks rytm bättre är att lyssna på poesi. Det finns inlästa dikter med kända poeter på YouTube. Jag har också läst några dikter som den här av Nils Ferlin.
Jag ser ju all kommunikation som interaktion. Det kan vara direkt eller mer indirekt. Ett enkelt sätt att interagera med de här texterna är att skriva en kommentar. Jag försöker svara på alla kommentarer. Ibland tar det lite tid innan jag hinner. Interaktionen kan vara mer indirekt också. Du läser något och går och funderar på det. Kanske pratar du om det med en vän. Något man har läst kan också få en att pröva något nytt. Om du går in och söker efter svenska dikter på YouTube nu så är det ett slags interaktion. Mitt mål är att skriva på ett sätt som leder vidare.
Du kan till exempel klicka vidare och lyssna på den här låten. Du slår två flugor i en smäll (=löser två uppgifter på en gång). Låten är en så kallad cover (vi använder det engelska ordet), alltså när en artist spelar in en annan artists sång. Veronica Maggio tolkar här Håkan Hellströms hit Det kommer aldrig va över för mig. Två kända artister och en känd sång. Det blir till och med tre flugor.
Var var jag nu nånstans? (Ett uttryck du använder när du tappat tråden). Skrivandets glädje och potential. Men vad ska man skriva om då? Nästan vad som helst funkar. Det är det här brevet ett exempel på. Min enda inramning är att det ska vara nyttigt för dig som lär dig svenska, och som vill bli bättre på att uttrycka dig och kommunicera. Den utgångspunkten tillåter väldigt mycket.
Du kan hitta en liknande utgångspunkt för dig. Erfarenheter av att lära dig svenska eller flytta till Sverige. Det finns dem som har byggt konton på Instagram eller YouTube på det temat. Om det känns för allmänt kan du välja något mer nischat. Vad sägs om korta dagboksanteckningar om hur det är att jobba i den svenska IT-industrin? Eller varför inte berätta om vad som händer i den svenska damkören i Montreal? Bara för att ta några exempel. Att skriva är inte för alla men om du vill skriva finns det en massa saker att skriva om.
Om du har kommit så här långt hoppas jag att du gör något med den här texten. Slå upp ett ord. Skriv en kommentar. Lyssna på en låt. Diskutera något som du fastnade för med en kompis. Starta din egen Substack (det är lätt). Så länge vi lever kommer orden vara våra följeslagare. Vårda relationen med dessa snabbfotade vänner.
Det är väl dags att avsluta fast det alltid går att skriva lite till. Tack för det här första året på Substack. Hoppas du vill fortsätta vara med på resan det andra också.
Nu på onsdag är det livesamtal för medlemmar i Snacka med Kalle och den 8 november kommer nästa live på YouTube. Jag tänker att vi kan prata om att formulera meningar och omformulera meningar. Det är något som kan vara utmanande på ett nytt språk.
Nu hoppas jag att du får en skön söndag och att veckan börjar bra för dig imorgon.
Ta hand om dig och de dina!
/Kalle
Stor grattis för ett år på Substack! Och stor tack för alla breven.
För den musikintresserade finns "avslappnade samtal" i Sveriges radio P4. Sök på "Framåt midnatt i P4" . Artisten Anna Ternheim bjuder in andra artister ( t ex Veronica Maggio, Lars Winnerbäck, Eva Dahlgren med flera) på förtroliga samtal om livet och musiken.