I mitt flöde på LinkedIn pratar alla om AI. Det är ChatGPT hit och ChatGPT dit. Folk delar tips och guider på hur man ska använda AI till alla möjliga saker. Har du testat att använda AI för att studera svenska? Berätta hur i så fall.
Gary här på Substack visade mig en smart och enkel metod i tre steg
Skriv några meningar på svenska i Chat GPT.
Be AI:n att rätta meningarna.
Be AI:n att sammanfatta vad den har rättat och varför.
På det sättet får du en lärare som både rättar och förklarar så mycket du vill. Dessutom gratis. Jag inser att jag måste testa AI mer själv. Det finns så många sätt att använda det på. Jag har inte riktigt orkat sätta mig in i det.
Jag testade i alla fall att säga till Chat GPT att vara finsklärare. Jag bad den att ge mig en enkel lektion, förklara enkel grammatik, ge mig ord att träna på och även att göra enkla test till mig. Den klarade allt utan problem. Jag gissar att vi kan komma på en massa olika sätt att få hjälp av AI. Här kommer några förslag:
Be AI:n skriva en text om ett ämne du är intresserad av.
Fråga AI:n om ord du inte förstår i texten.
Be AI:n att förklara grammatik i texten som är svår.
Be AI:n omformulera meningar så att du ser olika sätt att säga samma sak.
Du kan också be att få synonymer till ord.
Fråga om exempelmeningar med ett ord för att se olika exempel.
Be AI:n att sammanfatta en längre text så du kan förstå det viktigaste innan du läser hela texten.
Det finns helt enkelt en massa saker du kan pröva med ChatGPT.
Har du några smarta AI-tips att dela med dig när det gäller språkstudier?
Självklart kan ChatGPT hjälpa oss med det här också. Jag skrev så här:
Jag har gjort en lista med förslag på hur man kan använda ChatGPT för att träna på att lära sig svenska språket. Vad tycker du om mina förslag och tycker du att jag har missat något?
och fick det här svaret av Chat GPT:
Dina förslag är utmärkta och täcker olika aspekter av språkinlärning. Att använda ChatGPT på det sätt du beskriver kan verkligen vara en effektiv strategi för att förbättra ditt svenska språk. Här är några ytterligare förslag och kommentarer:
Dialogträning: Simulera konversationer genom att ställa frågor och svara på AI:ns svar. Detta kan hjälpa dig att öva på både fråge- och svarstrukturer samt förbättra din muntliga kommunikation.
Uttal och ordförråd: Ställ frågor om hur ord uttalas korrekt. Du kan även be om förslag på relaterade ord för att bredda ditt ordförråd.
Kulturella aspekter: Be AI:n att förklara kulturella nyanser eller uttryck som kan vara svåra för en icke-mutterspråkig att förstå.
Använda olika tidsperspektiv: Be om exempelmeningar som visar användningen av ett specifikt verb i olika tidsperspektiv (presens, preteritum, futurum, osv.) för att förstå och öva på verbkonjugationer.
Textanalys: Analysera olika typer av texter (nyhetsartiklar, skönlitteratur, vetenskapliga texter) för att utsätta dig för olika skrivstilar och ordförråd.
Översättning: Öva på översättning från svenska till ditt modersmål och vice versa för att förbättra ditt förtroende och förståelse för båda språken.
Idiom och uttryck: Fråga AI:n om betydelsen och användningen av olika idiom och uttryck för att förbättra din förståelse för vardagsspråk.
Läs om ett tema: Använd AI:n för att generera texter inom ett specifikt tema som intresserar dig och som du vill förbättra ditt ordförråd inom.
Skrivövningar: Låt AI:n granska dina egna texter för att få feedback på grammatik, stavning och stil.
Lek med språket: Be om humoristiska eller kreativa texter för att göra språkinlärningen roligare och mer engagerande.
Sammanfattningsvis har du redan en mycket omfattande lista, och dessa extra förslag kan ytterligare komplettera din strategi för att utnyttja ChatGPT för att förbättra ditt svenska språk. Lycka till med din inlärning!
ChatGPT är alltid mycket artig och uppmuntrande :-D. Om vi skulle vilja ha fler och mer detaljerade förslag på någon av punkterna kan vi fråga den om det också. (Hittar du felet som AI:n gjorde i sitt svar?)
Det skulle vara roligt om du ville pröva dig fram lite och dela med dig av dina AI-upptäckter till oss andra här.
Från det ena till det andra. Jag vill gärna berätta om min resa till Stockholm också. Positivumgruppen som jag jobbar för skulle vara utställare på en mässa för ungdomshem. Besökarna vara socialarbetare som jobbar med att hjälpa ungdomar med olika problem. Utställarna visade upp vad som var speciellt med deras boenden och vad de kunde erbjuda. Det var intressant att lyssna på vilka frågor mina kollegor fick. Till exempel verkade många intresserade av att vi kan jobba med ungdomar som vill komma bort från kriminella nätverk och kan behöva anonymitet och skydd.
Vilka är mina kollegor då? Jag har inte exakt koll på deras utbildningar. Men de har utbildning till socionom, inom sociologi och beteendevetenskap och inom olika former av behandling. En har jobbat mycket med vuxna som vill lämna kriminalitet. En annan är van att jobba med ungdomar med drogberoende. En jobbar just nu med ungdomar som behöver träna sig på att klara sig själva och kunna komma ut i jobb och eget boende. Det är komplexa processer där man ofta behöver arbetar med flera problem hos ungdomen samtidigt. Jag är helt enkelt väldigt imponerad av deras kunskap och erfarenhet.
Resan upp blev ett äventyr. Det snöade kraftigt när vi lämnade Göteborg. Vi fick åka långsamt och längs vägen såg vi flera trafikolyckor. Det blev flera pauser för att vi skulle orka och totalt tog resan upp nästan 10 timmar. Vi var ganska spaka (=trötta) när vi kom upp. Jag gick bara upp på hotellrummet och lade mig direkt.
Nästa dag var vi på mässan fram till ungefär klockan tre och sen fick vi äntligen lite fritid i Stockholm. Jag valde att ta en promenad till Moderna Muséet och titta på en utställning av den tyska konstnären Lotte Laserstein. Det visade sig att Lotte hade gått i exil till Sverige under andra världskriget och ett viktigt tema för utställningen var just hur detta hade påverkat henne. Lotte målade många porträtt så man fick möta både vänner, kollegor och andra människor omkring konstnären i hennes verk. Det var berörande och lite som att få titta igenom en annan människas Instagram, fast istället som skickligt utförda oljemålningar förstås.
Det blev en lugn och skön stund på museet efter alla möten och samtal. Jag tycker det är något väldigt lugnande med att uppleva konst och det är fint när man får möjlighet att lära känna ett specifikt konstnärsskap närmare.
Det var några intryck från min resa. Det skulle förstås gå att berätta mer. Om något särskilt fångade din nyfikenhet får du gärna fråga så kan jag utveckla.
I allt jag skriver finns en inbjudan att svara. Du kan till exempel berätta om vad du gjorde i helgen. Genom att berätta och dela med oss kan vi skapa gemenskap. Det måste inte handla om något speciellt eller avancerat. Har du varit med om en speciell upplevelse är det också roligt att få läsa om. Välkommen att interagera helt enkelt!
Har du en ovanligt lat söndag kan du alltid låta ChatGPT skriva ett svar åt dig ;-)
Hoppas du har en fin helg vare sig den är lat eller energisk,
Kalle
Om du vill ha fler chanser att träna svenska kan du bli medlem i Snacka med Kalle.
Just nu ingår följande i medlemskapet:
Ny medlemschatt varje vecka.
Möjlighet att skapa egna chattrådar om olika ämnen.
Reflektion över ett tema i slutet av veckan med inbjudan att bidra.
Livesamtal en gång i månaden. Nästa är 6:e december klockan 7.
Du kan pröva 7 dagar gratis för att kolla om det är något för dig.
VÄLKOMMEN!
Underbart! Tack så mycket!
Hej! Jag tog förslaget och provade ChatGPT, både i skrift och tal. Rösten var annorlunda och snabt, som om någon som kunde svenska men bodde i USA pratade med mig. Verkligen fokuserad på att lösa problemet, inte så bra på bara prata som människor gör det. Det var utmannande, så ska jag fortsätta använda det. Tack!
Och öpningen för min utställning var inte så populär. Vi hade mycket snö och farliga vägar. Men det set bra ut.