Många som prenumererar på det här brevet är duktiga på svenska. Jag tror ni kan känna igen er i dagens tema. Det här berör också att lära sig svenska på alla nivåer. Jag tror det blir tydligare när man kommer förbi nybörjarstadiet.
Låt mig ta ett eget exempel. Jag studerade filosofi och logik i två år på universitetet. Väldigt mycket av litteraturen var på engelska. Det gjorde att jag blev ganska duktig på sådana ord och meningar som förekommer i filosofisk litteratur. Det finns många specialbegrepp och man skriver ofta på ett speciellt sätt. Om jag läste en text eller lyssnade på en föreläsning om filosofi på engelska var det lätt för mig att hänga med.
Försökte jag läsa eller lyssna på något om ett annat ämne på engelska var jag inte alls lika säker. Det kunde finnas ord och sätt att uttrycka sig som jag inte var van vid.
Man kan inte vara lika säker på alla delar i ett språk. Vare sig man vill det eller inte kommer man specialisera sig på vissa delar. Det är samma om du har ett jobb med specifika ord och jargong.
En möjlighet är förstås att läsa och lyssna på lite allt möjligt. Då kommer man förmodligen lära sig många vanliga ord från olika domäner (områden) av språket och kunna hänga med ganska bra.
Men kanske finns det något du är särskilt intresserad av. Det kan ha med ditt jobb att göra eller med en hobby. Du kanske vill kunna läsa äldre litteratur eller ta del av facklitteratur om ett visst ämne på svenska.
Vad skulle du specialisera dig på inom svenska i en månad om du hade all tid och energi du behövde och inte behövde tänka på något annat?
Jag ska försöka ge några förslag som kan ge dig egna idéer:
Ett vetenskapligt område, till exempel biologi. Då vill du kunna ord som ekosystem, kretslopp, näringskedja, rovdjur, biotop, evolutionsteori och 10 000 till specialord som jag inte heller kan. Då kan du läsa biologisk speciallitteratur och diskutera med andra som är intresserade. Vilket vetenskapligt område skulle du välja?
Träning. Folk som tränar älskar att prata om träning. Till och med folk som inte tränar vill prata om det. Då kanske du vill kunna ord som pass, reps (repetitioner), kolhydrater, att vara deffad, bänkpress, långpass, gymkort… (jag vet inte allt). Här kan du förvänta dig en massa slang om den träningsform du är särskilt intresserad av.
Kärleksdikter: ditt hjärta är mitt, mitt hjärta är ditt och aldrig jag lämnar det åter. Att rimma hjärta med smärta är en kliché. För Tomas Tranströmer är förälskelsen ett ackord i C-dur. Här kan du förvänta dig en massa uttryck och kanske mer gammaldags ord. Du kan jämföra hur kärleken och den älskade beskrivs i svenska och ditt modersmål. Jag tror det skulle bli en spännande månad.
Husdjur: folk som har husdjur är ofta väldigt engagerade i dem. Här finns massor av ord att utforska. Det kan handla om fakta om ditt favoritdjur, om foder och utrustning, om djurens beteende och hur situationen är för djur i Sverige. Hur funkar det med veterinärer? Är det dyrt att ha djur i Sverige och hur ser lagar och regler ut.
Politik och samhälle: är du kanske intresserad av investeringar och börsen? Ett specifikt område kan leda till intressanta språkundersökningar. Vad heter reproränta, guldmyntfot, prisstabilitet och tillväxtmål på ditt språk? Vill du kunna läsa nationalekonomiska kommentarer och debattartiklar? Då finns det massor av böcker, artiklar och hemsidor på nätet att sätta tänderna i.
En hobby: är du intresserad av virkning eller keramik? Lär dig ord för material och tekniker så att du kan prata om ditt intresse på svenska. En vinst med det är att du kopplar något personligt du älskar till det svenska språket. Jag skulle gissa att det stärker kopplingarna i hjärnan då känslor och engagemang är en viktig del av hjärnans minnesfunktion.
Vill du studera ett specialämne tillsammans med andra. Då är Snacka med Kalle en bra möjlighet. Du kan föreslå ämnen, diskutera med mig och andra och lära dig ord och uttryck i dialog.
Hur gör jag då?
Här kommer tre tips på metoder för att studera ett specifikt område:
Hemsidor, artiklar och böcker är ett enkelt sätt att fokusera på ett visst ämne. Du kan till exempel googla “regler för kattägare i Sverige” och skumläsa (läsa översiktligt) för att hitta ord och uttryck som är särskilt intressanta.
Facebookgrupper och Reddit-trådar är bra för att läsa hur folk pratar om något de är intresserade av. Förutom fackord kan du se jargong och slang som är vanligt inom det området.
Chat GPT kan producera texter om ämnen du är intresserad av. Du kan till exempel fråga “förklara vad reproränta är” och se vilka intressanta ord du hittar i chattens svar. Du kan fortsätta genom att be Chat GPT jämföra Sveriges system med ditt lands. På det här sättet kommer du hitta många nya intressanta ord. Du kan också be chatten skapa ordlistor med de viktigaste orden för ditt ämnesområde.
Se där! Ett gäng med idéer för hur du kan expandera ditt språk och ditt ordförråd. Du har säkert egna förslag och idéer.
Vilket ämne skulle du vilja kunna diskutera på svenska?
Vilka metoder passar dig bäst för att lära dig nya ord?
Som avslutning kan vi tänka tillbaka till förra veckans brev. Utökat ordförråd ger dig ett större självförtroende. Du kommer förmodligen imponera på en svensk person om du pratar om ekonomi och avslappnat säger “flexibel inflationsmålspolitik” som om du pratade om kanelbullar. Det kommer kännas bra!
Du kan inte lära dig allt på en gång. Men du kan lära dig att bli säkrare på ämnesområden som är viktiga för dig. Ge det en chans på ett sätt som passar dig! Jag tror inte du kommer att ångra dig.
Men nu är det söndag och dags att vila. Fundera på någon av de här idéerna passar dig och testa något nästa vecka. Som man brukar säga “varför göra något idag som du kan skjuta upp till morgondagen”. Eller var det tvärtom. Nu tycker jag du jobbat tillräckligt om du läst hela den här texten. Ta en kaffe eller en promenad och njut av söndagen. Vi ses nästa vecka eller imorgon om du väljer att bli medlem.
Ha det superfint och fortsätta studera svenska på ett avslappnat sätt!
/Kalle
PS. Alexandra som jag intervjuade live har börjat posta på Substack. Du hittar hennes “notes” här.
hållbart levnadssätt
Menopaus, meditation, och mat.