Vill du stärka ditt självförtroende när du pratar och skriver på svenska?
Passar Snacka med Kalle för dig?
Det finns flera situationer när självförtroende blir viktigt för dig som lär dig svenska. Det finns olika saker som kan stärka ditt självförtroende (och saker som kan sänka det).
Mitt mål med Svenska med Kalle är att hjälpa dig stärka ditt självförtroende, när du kommunicerar på svenska. Om du villa ha mer hjälp kan du bli medlem i Snacka med Kalle.
Jag börjar med att skriva lite till dig som funderar på att bli medlem Om du inte är intresserad kan du hoppa till nästa del av mejlet.
Poängen med Snacka med Kalle är att jag vill hjälpa dig stärka ditt självförtroende samtidigt som du lär dig mer svenska och om Sverige, tillsammans med andra.
Två viktiga ingredienser är avslappning och uppskattning. Vi är ett väldigt avslappnat och uppskattande gäng 😃. En annan nyckel är engagemang som jag tror kommer av att läsa, skriva och prata om olika intressanta ämnen som handlar om samhälle, kultur och livet i stort – ämnen som berör oss.
En hjälpande struktur är att det alltid går att fråga om och diskutera språket. En till hjälp är att det är helt okej att kommunicera även om din svenska inte är perfekt. Vem bryr sig om perfekt någonting? Inte jag i alla fall. De flesta vill förstås bli bättre på språket men målet är ju kommunikation och möten, eller hur?
Sen kan vi utveckla vår förmåga att kommunicera om olika ämnen. Språket är inte viktigt för sin egen skull. (Det kommer ett uttryck om det i slutet.)
Vem är “Snacka med Kalle” INTE till för?
om du är nybörjare och vill lära dig grunderna
du vill ha traditionella språklektioner med mycket grammatik
du vill få varje ord och mening du skriver rättad
Om du letar efter det finns det mycket bättre tjänster och appar än det jag gör.
Om du vill vara med i en gemenskap där vi diskuterar olika ämnen och lär oss svenska tillsammans, så kan det här passa dig.
Här är några ord från medlemmar som har gjort mig glad:
Allt det här handlar inte bara om språk, men också att vara människa. Jag uppskattar det väldigt mycket. Tackar alla er för ni byggde den här lilla gemenskap jag ser fram emot varje dag. ❤️
Jag har mycket bättre självförtroende på en månad från 3 till 8 ( jag överdriver inte) . En skitbra förbättring skulle jag säga 😱. Tack så mycket 🤗
Just nu är vi 40 personer. Det finns plats för fler. Vissa är aktiva och skriver mycket själva. Andra läser mest. När vi hade vårt första videomöte var vi 8 personer (målet är att ha minst ett möte i månaden).
Det är ingen stress men efter 2024 kommer jag ändra konceptet (tror jag). Så just den här chansen att träna svenska med mig på det här sättet är i år.
Mitt tips är att du testar gratis i 7 dagar. Det här är inte för alla.
OKEJ…
Vad är grejen med självförtroende?
Jag tänker att det är ett komplext område. Jag vill lära mig mer om det. Det är uppenbarligen viktigt när man lär sig något nytt.
Till att börja med tänker jag att självförtroende är beroende av sammanhanget. I ett sammanhang är du trygg och säker. I ett annat blir du osäker. Det är helt normalt.
Den vanligaste formen av självförtroende kommer från att behärska något. Om du har bra uttal känner du dig säkrare att prata. Om du är duktig på att ta ett blodprov, om du till exempel är sjuksköterska, känner du självförtroende i den uppgiften och den rollen. Tänker vi på att behärska ett språk, kommer naturligt ditt självförtroende öka, när din kunskap om språket ökar.
Det är dock en sak att ha “skolkunskap” eller teoretisk kunskap. Att använda din kunskap i praktiken ställer nya krav. Att prata i en affär eller skriva ett svar på ett mejl är en större utmaning än att få alla rätt på en grammatikövning. Här behöver du bygga upp ditt praktiska självförtroende. Genom att använda språket i praktiken kan du stärka ditt självförtroende. Men det kan vara en lång väg. När man prövar och försöker kan man också misslyckas. Då gäller det att ta hand om sig själv. Om du orkar och vågar försöka igen och igen kommer det gå bättre och ditt självförtroende öka.
En extra utmaning är att hantera situationer när du inte kan och inte förstår. Även om du lär dig hundra nya ord finns det hundra ord till som du inte kan. Det innebär att du behöver vara redo att hantera sådana situationer. Vissa personer har en förmåga att vara lugna och säkra även när deras kunskap inte räcker till. Det är en slags självförtroende. Kanske kan man tänka så här: “jag kan klara mig och lösa problem även när jag inte vet exakt hur”. Det finns en känsla av tillförsikt, som vissa personer verkar ha lättare att känna.
Det här är också kopplat till självförtroende när du ska lära dig något nytt. Det är lätt att känna sig dum och överväldigad när man inte förstår. Du kan till exempel studera ett svårt moment i svensk grammatik. Det är lätt att tänka: “det här lär jag mig aldrig”. En annan person kan tänka: “jag förstår inte nu men om jag har tålamod och inte ger upp kommer jag att förstå lite senare”. Vi har mycket hjälpa om vi kan tro på oss själva och vår förmåga att lära oss nya och svåra saker.
En sista aspekt jag vill lyfta i den här texten är att alla möten mellan människor är osäkra. Språket spelar en viktig roll men är inte allt. Du kan säkert känna igen dig i att du pratar med någon från samma land, med samma modersmål och med “samma kultur” och att ni ändå inte kan förstå varandra. Det finns inga garantier när du möter en annan människa. Varje möte är nytt och unikt. Du kan utveckla ett självförtroende i att möta det okända. Med tålamod och kreativitet kan du få kontakt med människor som är annorlunda än dig. Du kan lära dig att lita på processen
Har jag förstått självförtroendets gåta till fullo? Såklart inte. Jag har det mesta kvar att lära mig. Jag hoppas att du har fått något att tänka på. Jag hoppas att du kan inspireras att utveckla ditt självförtroende på något sätt. Ett steg i taget. Ingen stress. Om vi fortsätter gå kommer vi framåt. Lita på det! Tro på dig själv.
Så vad tror du? Vill du ge Snacka med Kalle en chans i 7 dagar?
Kul om du vill men helt lugnt om det inte passar dig. Vi ses nästa söndag hursomhelst!
Hoppas du får en lugn och skön dag!
/Kalle
PS. På svenska finns uttrycket “att spänna kärran framför hästen” när man börjar med fel sak först eller prioriterar fel sak. Att lära sig ett språk för att klara grammatikprov eller för att prata perfekt känns lite så för mig. Poängen är kommunikationen och språket ska tjäna det syftet. Så tänker jag. Hur tänker du?
Hej,
Det är väl första gången jag ser någon som relaterar språk lärandet till självförtroende. Det känns så viktigt att kunna använda lärande processen för att öka självförtroendet... Tack för att du säger det !
Jag minns folk i skolan som hade jättestor självförtroende för att de klarade tester med perfect grammatik. De var nöjda med sina bra betyg... Men tappade allt om de behövde börja prata "på riktigt" med någon utanför skolan.
Jag tycker också att kommunikationen är viktigast. Grammatik är bara en verktyg för att göra det så lätt som möjligt...
Vi har i Nederländerna också ordspråket om häst och vagn ;-) Vi säger också i våra länder att övning ger färdighet. Ibland övar jag med mig själv och funderar på vad jag till exempel skulle vilja säga och slår sedan upp det.
Det är viktigt att den andra personen också är öppen för kommunikation. Jag försöker alltid svara om möjligt på det språk som jag tilltalas på (ofta tyska till exempel), men det kan vara svårt om man inte är beredd på det.