2013 sprang jag 5 mil på drygt 5 timmar. Då hade jag under några år snöat in på löpning. Jag var inte en sån där med pulsklocka och noggranna träningsscheman. Jag bara sprang. Men jag sprang mycket. Året innan, 2012, sprang jag Stockholms Maraton. Några träningspass strax för loppet låg på två till tre timmar.
Femmilaloppet var Lidingö Ultramaraton. Efter en kilometer fick jag ont i hälsenan. Jag fortsatte springa ändå. I uppförsbackarna sprang jag med foten på sned för att det gjorde mindre ont. Det var förmodligen inte så smart men jag kom i mål. Sen gjorde jag misstaget att några veckor senare springa Göteborgsvarvet. Det blev för mycket. Jag fick ont i höften och behövde ta paus från löpträningen. Jag tog mig vatten över huvudet som man säger.
Senare på hösten samma år trillade jag med min cykel. Jag slog i knät illa och hade ont länge. Då tappade jag helt min träningsrutin. Efter det har jag inte löptränat på samma sätt. Jag kom av mig. Jag snöade in på andra saker och började studera somaliska och arabiska istället. Ett specialintresse ersattes av ett annat.
Varför berättar jag det här? Jo, jag tänker att det kan vara samma med språkträning. Livet har sina perioder. Kanske har du en period där du studerar jättemycket. Eller så hade du en för tio år sedan. Det är svårt att hålla upp samma takt och motivation över lång tid. Saker händer och livet förändras. Det tror jag att de flesta kan känna igen sig i. Och det är okej. Jag skrev för ett tag sedan om förändring och avslappning här.
En annan sak är det där med att satsa för mycket. Det är lätt att vara motiverad när man börjar med något. Då kan man lätt ta i för mycket, träna för mycket och skjuta över målet. Det som funkar i ett år eller kanske några år blir ohållbart i längden. Hade jag tagit det lite lugnare med min löpträning kanske jag inte hade skadat mig och kunnat fortsätta. Rutinen hade måhända varit mer hållbar. Omöjligt att veta.
På samma sätt är det förmodligen effektivare att studera lite mindre men kontinuerligt på ett sätt som man orka hålla på med över tid. Det påminner om att springa ett långt lopp. Springer man för fort i början blir man trött och måste sänka tempot. Tiden blir sämre än om man går ut lugnare och kan hålla samma tempo hela vägen. Det gäller att tygla den första entusiasmen och ha en långsiktig plan.
Man behöver också ha en plan för hur man ska göra när tröttheten ändå kommer. Det första året med svenska gick som en dans på rosor. Hur ska du fortsätta studera ett år till när det börjar kännas svårare? Finns det något du kan förändra i din studierutin för att göra den mer långsiktig och hållbar?
Slutligen tror jag det kan vara bra att förbereda sig för motgångar som i mitt exempel skador. De flesta som tränar råkar ut för att de inte kan fortsätta träna på samma sätt. Har man tänkt ut i förväg hur man ska tackla det ( = hantera det) är chansen större att man inte slutar helt. Jag kan tänka mig en massa situationer där det blir svårt att fortsätta träna svenska. Man kan få ett nytt jobb till exempel. Eller få barn och påbörja föräldraledighet. Ta dig en funderare om du vill. Är det några förändringar på gång i ditt liv som du kan förbereda dig för?
Ett nyckelord för mig är medkänsla och därmed också självmedkänsla. Livet är utmanande. Motgångar och tuffa perioder är oundvikliga. Ibland misslyckas vi med det vi planerat. Ibland händer oförutsedda saker som förändrar förutsättningarna. Då är det viktigt att vi är snälla mot varandra och mot oss själva. Vi är bara människor, inte superhjältar.
Det blir inte alltid som vi tänkt oss men det som blir istället kan vara minst lika bra. I de utmanande och svåra stunderna kan vi vara ett stöd för varandra. Vi kan till och med vara ett stöd för oss själva även om det är svårare för många.
Jag drömmer ibland om att komma tillbaka till löpningen. Än så länge har det inte blivit av. Jag springer lite grann men inte alls i samma omfattning. Några kanske har sett intervjun med min granne Anders. Vi tar en löprunda när våra scheman matchar men det blir inte så ofta. På det hela taget känns det okej. Det finns så mycket man vill göra och man kan inte hinna med allt. Kanske kommer det en ny period där träning känns viktigare igen.
Vill du berätta något om hur du tränar? Jag vet att träning är viktigt för många och det finns många sätt att träna på. Det är ett bra samtalsämne. Jag tänker att vi kan ta upp det på onsdagens live också. Förbered dig med dina bästa träningstips eller fundera på några frågor du har om ord och uttryck som har med träning att göra.
Om du läser presentationerna i presentationstråden ser du att det finns flera träningsfantaster i gemenskapen här. Gå gärna in där och presentera dig du också. Det är kul att vi lär känna varandra bättre.
Hoppas vi ses i liven nästa vecka. Vill du vara med på livesamtal veckan efter det kan du bli medlem i Snacka med Kalle. I lugn och ro försöker jag bygga ett community här. Fundera på om det är något för dig :-)
Jag hoppas att du har en skön söndag, att du firar dina framgångar och har medkänsla med dig själv när det är motigt.
Ta hand om dig själv och dem du har omkring dig.
/Kalle


Man kan också säga intervallträning vilket jag tror är ungefär samma som fartlek. Tack för dina reflektioner. Jag skulle vilja bli bättre på att hitta rutiner kring fler områden i livet, samtidigt som jag älskar spontanitet. Tvp sidor som känpar med varandra där 😃
Hej Kalle,
Tack för din jätteintressanta post. Fem mil på drygt fem timmar är fantastiskt! Som du kanske vet, springer jag och från rutinen. Jag tycker att man skulle ocksa inkludera olika aktiviteter inom rutinen, Till exempel om självklart lära mig svenska! Jag hålla med att det kan vara svårt att behålla motivationen bade med att löpa och att lära sig ett språk. För mig är rutinen den viktigaste, men man får inte vara en ‘slav’ av det. Jag pluggar svenska varje dag och springer tre eller fyra gånger per vecka, men ibland tar jag några dagars vila en vecka springer jag ett långt lopp (terränglöpning), en ganska snabbt fem eller tio kilometre lopp och lite fartarbete (fel ord?). Det är samma sak med att lära mig svenska. En dag studererar mig mest grammatik och andra dagar lyssnar jag på radio Sverige eller en svensk podcast. Självklart inte alla har tid att studera på detta sätt, men en rutin med variation är ett bra sätt att arbeta. Tack! Keef