Vad är viktigt för dig?
Vad ger ditt liv värde?
Vad vill du bidra med?
Hur vill du vara?
- Men Kalle, vad har det med svenska att göra?
Jag tror det är viktigt på olika sätt:
Jag vill att Svenska med Kalle ska handla om riktiga och intressanta ämnen. Jag tror att du kan lära dig nya ord och se ord användas på ett mer naturligt sätt.
Jag tror att dina språkinlärning kan bli mer effektiv om du är klar över vad som är viktigast för dig i livet generellt - dina värderingar.
Att vara medveten om dina värderingar kan hjälpa din motivation. Om du vet varför du gör något är det lättare att fortsätta när det är svårt.
Jag ska ge några olika exempel:
(1) Du är en person som tycker din familj är viktigast. Du vill att din partner och dina barn ska må bra. Du vill att alla ska vara trygga och ha en fin gemenskap i familjen. Då kan svenska vara viktigt på många sätt. Du behöver hitta en trygg inkomst i Sverige. Du vill förstå dina barns situation i skolan så du kan hjälpa dem med både utbildningen och problem som kan uppstå. Du vill förstå svensk kultur och hur den kan påverka din familj på olika sätt. Alla de här sakerna blir lättare att hantera om du förstår språket och samhället bättre. Så när du lär dig svenska vet du att du gör det för din familjs skull.
(2) Självständighet är viktigt för dig. Du vill inte be om hjälp. Du vill klara dig själv. Du vill kunna söka jobb själv. Du vill inte använda tolk hos myndigheter. Du kanske vill starta ett företag och vill kunna ta del av information om lagar och regler på svenska. När du förbättrar din svenska blir du en mer självständig person i Sverige. Det är ditt VARFÖR som driver dig att fortsätta förbättras.
(3) Gemenskap är viktigt för dig. Du är en social person som vill prata med alla. Du vill kunna småprata med folk i affärer och på krogen. Du vill kunna gå på fester i Sverige och känna dig bekväm. Du vill kunna gå med i grupper på sociala medier och träffa folk som har samma intressen som du. Du lär dig svenska för att kunna vara den härliga sociala person du är på ditt modersmål.
(4) Du vill kunna uttrycka dig och diskutera många olika ämnen. Du är en intellektuell och bildad person som diskuterar filosofi, politik och kultur på ditt modersmål. Du läser romaner, poesi och avancerad facklitteratur. Du kanske är forskare inom ett visst ämne eller en auktoritet i en viss bransch. Du vill vara lika smart och uttrycksfull som du är på ditt modersmål. Du vill känna gemenskap med likasinnade och delta i avancerade samtal på svenska. Det är anledningen till att du läser svenska.
- Så vad innebär det här för våra personer?
Person (1) behöver mycket förståelse av det svenska samhället, till exempel för att kunna få en trygg anställning och för att förstå svensk skola. Skolans lärplattform och information från lärarna är utmärkt studiematerial. Inspelade föräldramöten kan användas för att träna ord och hörförståelse.
Person (3) behöver fokusera mycket på talspråk, uttryck och slang. Att bara lära sig svenska från läroböcker och formella texter räcker inte. För att vara bekväm socialt behöver man lära sig vanlig vardagssvenska. Populära TV-program och YouTube-kanaler kan vara ett bra material.
Person (4) måste satsa mycket på avancerat ordförråd och mer formell svenska. Vill du kunna diskutera partikelfysik eller modern konst på svenska kräver det en massa speciella ord. Poddar om särskilda ämnen och föreläsningar på YouTube kan vara speciellt intressanta.
och person (2) kan behöva många olika saker beroende på vad som är speciellt viktigt och intressant för hen.
Mycket är lika för alla men du kan fokusera din inlärning på det som är viktigast för dig. Du kan välja material och övningar som förstärker de kunskaper som du behöver mest. Och vad du behöver bestäms av vad som är viktigt för dig - dina värden.
Övning:
Tänk på en eller några situationer där du gör något med den nivå på svenska du vill nå. Tänk i presens. Till exempel: ”jag ringer en intressant person och frågar om hen vill ta en kaffe och bestämmer tid och plats utan problem eller missförstånd”.
Skriv ner din tanke om du vill. Skriv i presens.
Se situationen som en film där du säger och gör det du vill. Känn hur det känns att klara av den situationen på svenska.
Berätta gärna om vad som är viktigt för dig. Berätta om det du klarar av att göra på svenska i framtiden.
Här en film som handlar om hur värderingar kan hjälpa dig mot den farliga perfektionismen:
Liven på onsdag kommer att handla om att ställa frågor. Hur kan man ställa frågor bättre och mer exakt? Många ställer stora allmänna frågor till mig:
Hur kan jag lära mig svenska?
Hur kan jag prata svenska?
Hur kan jag bli bättre på att skriva.
De frågorna är svåra att svara på. Svaren du får blir allmänna och inte så användbara.
Jag tror det är bättre att ställa fler små och exakta frågor. Till exempel:
Hur kan jag lära mig några nya ord varje dag?
Hur kan jag klara mig i en situation när jag vill prata och inte hittar alla ord jag behöver för det ämnet?
Hur kan jag bygga en mening med rätt ordföljd?
Hur kan jag koppla meningar i en text med varandra?
Och frågorna kan bli ännu mer specifika och handla om en situation eller en speciell text.
Kan du ge ett exempel på en specifik fråga?
Var med i liven klockan 19.00 på onsdag och diskutera med mig. Har du stor erfarenhet av att studera språk kan du hjälpa andra med dina bästa tips.
Jag älskar att lära mig saker. Just nu läser jag Copyboken av Mattias Åkerberg. Den handlar om copywriting som är att skriva texter som säljer produkter/tjänster eller övertygar människor att göra något speciellt. Det är ett väldigt spännande ämne som handlar om skrivande, kommunikation och psykologi på samma gång.
En känd person som kan vara kul att känna till är skådespelaren och konstnären Lasse Åberg. Han är känd för filmserien Sällskapsresan där han spelar karaktären Stig-Helmer. Han gjorde också barnprogrammet Trazan och Banarne. Och så är han konstnär. Det pratar han om i den här filmen.
Måste ju ha ett musiktips också. Jag tycker programmet Så mycket bättre är ganska outhärdligt men det är bra för att upptäcka kända svenska artister, både äldre och aktuella. Här gör Daniela Rathana en cover på Nordmans klassiska låt Vandraren. Bästa versionen gör dock Cleo, Ayla och Näääk i programmet Malou efter tio på TV4
Jag känner att jag är igång med året. Jobbet har börjat rulla på och även Svenska med Kalle. Hur går det för dig? Fundera gärna igenom vad som är extra viktigt för dig och dela med dig här så vi kan inspirera varandra.
Allt gott till nästa brev!
/Kalle
Tack Kalle. Det är viktigt att läsa det
Hejsan Kalle!
Det var ett mycket intressant brev som vanligt. Jag har varit väldigt upptagen på jobbet i början av året så jag har inte kunnat vara så aktiv med min förbÄttring i svenska som jag önskar mig. I denna årstid börjar min säljsässong på jobbet och det kommner att dröja endast till mitten av april månad. Sedan slappnar det lite och då har jag mer tid för mig själv. Men jag lovar att försöka vara med i alla dina brev därför att jag tycker det är viktigt för min inlärning och så är trevligt att läsa dig.
Vi ses i nästa brev.
Markus