13 Comments
User's avatar
Yılmaz's avatar

Hej Kalle!

Tack för brevet. Böcker är alltid spännande för mig.

Jag har läst en bok som heter Änglalek. Den skrevs av Torbjörn Engström. Jag bodde som inneboende hos hans lägenhet. Boken handlar om spelfolk, vandring musiker. Berättelsen spelas ut medeltiden i Tyskland. Det är spännande skildring spelfolket. Man reser i medeltiden och får mycket känslor, dessutom kunskap om musik instrumenter, inviktion, mm.

Berättelsen börjar i Sverige, i Skåne på en liten fiskeby. Det finns två huvudpersoner, Anna och Henrik. Anna är en väldigt starkt karäkter och man blir tagen av hela berättelsen.

Jag tycker att historia inte är bara kungarnas eller viktiga personenars berättelse. Hur levade vanlig folk? Oofficiell historia berättas ofta av konst. Sagor, berättelser, låtar ger oss mycket kunskap medan de skapar mycket känslor.

Jag önskar roliga läsningar!😊

Tackar en fång till!

Expand full comment
Kalle Cederblad's avatar

Fiktion kan verkligen vara ett fint sätt att levandegöra historia. Jag läser en ganska ny bok om några svenska emigranter till USA. Vissa saker är välkända och andra är nya för mig.

Och jag håller med dig om att det är minst lika intressant att läsa om “vanligt” folk. Peter Englunds historiska böcker tar ofta upp det perspektivet. Det blir lättare att relatera till en kändisarna :-)

Expand full comment
Parisa's avatar

Vilket intressant inlägg, tack! Din presentation av Balles bok påminde mig direkt om filmen Memento av Nolan, där huvudpersonen lider av korttidsminnesförlust och försöker lösa gåtan kring sin frus mord på ett mycket speciellt sätt. Dessutom berättas filmen i en icke-kronologisk ordning. Tidsordningen spelar en mycket stor roll för hur verkligheten framstår, tolkas och upplevs.

Jag har inte läst boken, men jag tror att den och filmen kan likna varandra, eftersom båda handlar om ovanliga tidsupplevelser och ett försök att skapa mening!

Expand full comment
Kalle Cederblad's avatar

Kul att det uppskattades! Jag associerar också till Memento. Hoppas jag kan få tid att se om den filmen med sonen så småningom. Och du har rätt att det blir en fråga om att skapa mening. Det tänkte jag inte så medvetet på nu men jag ska ha det med mig när jag läser nästa del.

Expand full comment
ondrishbooks's avatar

Hej Kalle. Det var jättetrevligt att lära mig om bocker du har läst. Jag älskar att läsa bocker mitt helt liv. Men det finns ett litet problem- jag har aldrig läst svenska bocker trots att jag vill, ha ha :) den bästa prosa/fiction bok jag har läst i år är Om en vinternatt en resande från Italo Calvino. Jag rekommendera det verkligen särskilt för någon som har så kallade high standards från literatur. I den här boken Calvino ofta lekar med ord, med traditionell bokkomposition. Till och med har författaren ett samtal med dig som läsare. Det finns så många lager man kan analysera i den här bocken. Om du har inte läst det än rekommenderar jag det väldigt mycket :)

Expand full comment
Kalle Cederblad's avatar

Jag hade en vän på universitetet och vi studerade litteraturvetenskap tillsammans. Den boken av Calvino var hennes favorit. Jag fick ett exemplar av henne som jag borde ha någonstans. Det skulle vara roligt att läsa om den. Jag misstänker att jag skulle få mer ut av den nu. Det kanske kan bli till sommaren eller hösten :-)

Du kanske ska våga dig på att läsa någon bok på svenska och se hur det känns? Kanske kan börja med en novell eller en kort bok så att det inte blir för överväldigande. Det skulle vara kul att höra vad du tycker.

Expand full comment
ondrishbooks's avatar

När du avslutar läsa den här boken från Clavino skulle jag gärna veta vad du tänker om det :) jag håller med vad du skrev- starta med kort bok eller bok på lätt svenska. Förre år köpte jag min första svenska bok- Sofies värld från Jostein Gaarder men jag tycker det är varken kort eller lätt :D så jag bestämmt köpa Pippi Långstrump i stället :D jag hörde att Donald Duck/Kalle Anka är väldigt populär i Sverige så kanske jag kan börja lär det här först

Expand full comment
Kalle Cederblad's avatar

Nej. Sofies värld är nog inte det enklaste att börja med. Astrid Lindgren kan nog funka bättre. Möjligen kan det finnas vissa gammaldags ord men det löser man ju med ett lexikon.

Tänker du kanske på TV-programmet Kalle Anka på julafton? Min känsla är inte att serietidningen Kalle Anka är speciellt populär nuförtiden. Jag vet inte vem som aktivt läser den. Jag kan förstås ha fel men det var längesedan jag hörde någon tala om den.

Berätta gärna vidare om du prövar något så kanske jag kan komma på fler idéer på bra böcker att testa också.

Expand full comment
ondrishbooks's avatar

*läser

Expand full comment
jazzmanouche92's avatar

Hej Kalle!

Jag funderade på dessa meningar:

"Den här boken rekommenderar jag. Det är lite av en modern klassiker. Den är ganska kort och skildrar relationer och känslor på ett engagerande sätt."

Varför är det "Det är lite av en modern klassiker" istället av "Den är liten av en modern klassiker"?

Kan du färklara mig, tack.

Expand full comment
Kalle Cederblad's avatar

Detsamma! Glad påsk 😃

Expand full comment
Kalle Cederblad's avatar

“är lite av” är ett uttryck som betyder ungefär/nästan. Att säga “liten av” blir fel grammatiskt och låter konstigt.

Jag skulle kunna säga så här: “Den är lite av en klassiker” men

“Det är lite av…” är ett sätt att presentera tanken, åsikten, faktumet. Jämför enklare exempel som:

Det är en häst.

Det är en stor häst.

Det är en stad i Sverige.

Hoppas det gör det lite klarare 🙂

Expand full comment
jazzmanouche92's avatar

Det är mycket klarare nu! Tack så mycket och glad påsk!

Expand full comment